Strak van buiten, zwak van binnen
Het Fernsehmuseum in Berlijn slaat de plank volledig mis

Columns - 8 juni 2006

Het Fernsehmuseum in het Sony-Center aan de Potsdamer Platz werd vorige week feestelijk geopend. Het museum profileert zichzelf als "een levendig forum voor historische en hedendaagse Duitse televisie". Dát moest ik zien. Maar ondanks zijn pretenties, dure concept en veelbelovende locatie, blijkt het museum een sof.

van Leonie van Nierop

De kleinschaligheid van dit museum is nog niet eens het ergste. De grootste misslag is dat het museum niet de kans heeft aangegrepen om uit te groeien tot het nationale televisiearchief dat Duitsland nog ontbeert. De databank van het museum bevat slechts 500 uitzendingen. De Duitse kranten klaagden afgelopen week steen en been dat beroemde series als 'Maja de Bij' aan de collectie ontbreken.

Toeristen zal het behalve aan gevoel van herkenning, vooral aan informatie ontbreken. Meer dan een weinig uitnodigende glimp van de wereld die Duitse televisie heet, krijgt de buitenlandse bezoeker niet mee. Als ik na een half uurtje weer op straat sta, bekruipt me een dubieus verlangen naar de degelijkheid van een ouderwets Duits museum.

Leonie van Nierop is medewerker van het Duitslandweb en verblijft momenteel in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger