Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel opent nieuwe Bauhaus-museum in Dessau

Kort nieuws - 9 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft zondag het nieuwe Bauhaus-museum in Dessau geopend. Dat laat de geschiedenis en bijna 50.000 objecten zien van de invloedrijke kunstschool die in 1919 werd opgericht.

Bauhaus, met kunstenaars als Walter Gropius, Paul Klee, Lyonel Feininger en Wassily Kandinsky, wilde door verbinding van nijverheid, leven en kunst een laboratorium zijn voor een nieuwe humanere vormgeving van de maatschappij. Al snel werd Bauhaus een ontmoetingsplek voor de internationale avantgarde en een icoon van de moderne tijd.

Opgericht in Weimar, beleefde de kunstschool in Dessau tussen 1925 en 1932 haar bloeitijd. Er kwam een ruw einde aan het project toen de nazi’s aan de macht kwamen. Dit jaar staat Duitsland uitgebreid stil bij 100 jaar Bauhaus.

Merkel noemde Bauhaus bij de opening van het museum in Dessau een "goed stuk Duitse geschiedenis" en een "baken van licht in de grote hoeveelheid smakeloosheden waarmee we in de DDR toch wel waren omgeven". 

De bondsregering en de regering van Saksen-Anhalt hebben elk 14 miljoen euro in het nieuwe museum geïnvesteerd, dat is ontworpen door het Spaanse architectenbureau addenda architects. Op Berlijn na heeft Dessau de grootse Bauhaus-verzameling wereldwijd. Lees meer bij mdr.de, Süddeutsche.defaz.net (fotoserie) en bekijk de video van de opening op tagesschau.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

De zwarte Duitser

De zwarte Duitser

Het koloniale verleden van Duitsland werkt in sommige levens vandaag nog door, wordt Merlijn Schoonenboom duidelijk in het dorpje Caputh.

Lees meer

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

In de nieuwe verfilming van de klassieke roman ‘Berlin Alexanderplatz’ is de hoofdpersoon een vluchteling uit Afrika.

Lees meer

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

Na de val van de Muur werden de Oost- en West-Berlijnse kunstacademies samengevoegd. Dat verliep moeizaam.

Lees meer

De bescherming

De bescherming

Op vakantie op Ameland raadt Merlijn Schoonenboom met zijn gezin wie Duitser is en wie Nederlander - en ontdekt een opvallend kledingverschil bij mannen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger