Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel opent nieuwe Bauhaus-museum in Dessau

Kort nieuws - 9 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft zondag het nieuwe Bauhaus-museum in Dessau geopend. Dat laat de geschiedenis en bijna 50.000 objecten zien van de invloedrijke kunstschool die in 1919 werd opgericht.

Bauhaus, met kunstenaars als Walter Gropius, Paul Klee, Lyonel Feininger en Wassily Kandinsky, wilde door verbinding van nijverheid, leven en kunst een laboratorium zijn voor een nieuwe humanere vormgeving van de maatschappij. Al snel werd Bauhaus een ontmoetingsplek voor de internationale avantgarde en een icoon van de moderne tijd.

Opgericht in Weimar, beleefde de kunstschool in Dessau tussen 1925 en 1932 haar bloeitijd. Er kwam een ruw einde aan het project toen de nazi’s aan de macht kwamen. Dit jaar staat Duitsland uitgebreid stil bij 100 jaar Bauhaus.

Merkel noemde Bauhaus bij de opening van het museum in Dessau een "goed stuk Duitse geschiedenis" en een "baken van licht in de grote hoeveelheid smakeloosheden waarmee we in de DDR toch wel waren omgeven". 

De bondsregering en de regering van Saksen-Anhalt hebben elk 14 miljoen euro in het nieuwe museum geïnvesteerd, dat is ontworpen door het Spaanse architectenbureau addenda architects. Op Berlijn na heeft Dessau de grootse Bauhaus-verzameling wereldwijd. Lees meer bij mdr.de, Süddeutsche.defaz.net (fotoserie) en bekijk de video van de opening op tagesschau.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

De Malle-therapeuten

De Malle-therapeuten

Merlijn Schoonenboom heeft zich in het Duitse muziekgenre Mallorca-zomerhits verdiept. Er ging een wereld voor hem open. Column met soundtrack.

Lees meer

'Koloniale kunst kan niet zomaar terug naar Afrika'

'Koloniale kunst kan niet zomaar terug naar Afrika'

Léontine Meijer-van Mensch, directeur van drie Duitse musea, wil meer onderzoek naar koloniaal erfgoed

Lees meer

Koloniale kunst in musea: teruggeven of tonen?

Koloniale kunst in musea: teruggeven of tonen?

Nu Duitsland zich meer bezighoudt met zijn koloniale verleden, laait ook het debat over de koloniale kunst op

Lees meer

Duitse demonen

Duitse demonen

De provocatie van Rammstein bij de lancering van hun nieuwe album, slaat nog altijd aan, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger