Leuke aanvulling op het college Duits
Filmfestival op de Haagse Hogeschool

Achtergrond - 31 maart 2008

(31 maart 2008) De studenten van de Haagse Hogeschool kennen Berlijn als de hoofdstad van Duitsland, maar echt een beeld van de stad hebben ze niet. Een filmfestival op de Haagse Hogeschool wilde hier verandering in brengen.

Aankondigingsposter filmfestival. Afbeelding: HEBODe filmzaal is open. Het is schemerdonker waardoor een bioscoopsfeer ontstaat. Het wachten is op de studenten. Ze zijn iets verlaat vanwege colleges maar langzaam druppelen ze de grote, ronde aula binnen. Bij de ingang wordt een quiz uitgedeeld en kunnen de filmliefhebbers alvast een Ampelmännchen snoepen, het Oost-Duitse verkeersmannetje. Zodra de ruim zestig studenten een plekje hebben gevonden, begint het festival.

‘Berlin bleibt doch Berlin’ is het thema van het tweede filmfestival dat het Duitsland Instituut en de HEBO (Hogere Europese Beroepen Opleiding) samen met de Duitse Ambassade en het Goethe Institut organiseren. In het kader van het project Zukunft Deutschland van de HEBO wordt elk jaar een Duits thema uitgelicht. Met het oog op een komende studiereis naar Berlijn staat ditmaal de stad in de schijnwerpers.

De films

De deelnemers konden kijken naar drie films. ‘Sonnenallee’ gaat over Berlijn vóór de val van de Muur. De film verwijst naar de straat die destijds door de Muur dwars doormidden was gesneden. De Oost-Berlijnse bewoners hebben hier nauwelijks omkijken naar en houden zich bezig met de dagelijkse gebeurtenissen in hun leven.

‘Herr Lehmann’ vertelt het verhaal van een dertiger tijdens de Wende. Hij heeft het vooral druk met niets doen. Toch wordt ook hij geconfronteerd met de loop van de geschiedenis wanneer de Muur valt. ‘Der Zimmerspringbrunnen’ gaat over Berlijn na 1989. De hoofdpersoon, een Oost-Berlijner, verliest zijn baan en daarmee zijn eigenwaarde.

In de discussie achteraf zijn de studenten terughoudend. Hoewel Iwona Maczka, promovenda aan de Universiteit Leiden, de discussie goed stuurt vrezen de bezoekers voor de microfoon. Zodra Iwona deze onder de neus van een deelneemster houdt, wordt deze giebelend doorgegeven en gaat zo de hele rij langs.

Opblaasbare Fernsehturm

Uit de Berlijn-quiz blijkt dat de bezoekers toch best veel weten over Berlijn. Vragen zoals “Wie heißt das berühmteste Berliner Kaufhaus?” (KaDeWe) of “Wie viele Einwohner hat Berlin? “ (3.45 miljoen) moesten de studenten beantwoorden. Negentien studenten hebben alle vragen goed. De winnares krijgt als prijs een opblaasbare Fernsehturm. Deze draagt ze op aan haar vrienden bovenin de zaal die geholpen hebben.

Berliner Weisse. Afbeelding: DIASchuw voor een Berliner Weisse, bier met Waldmeistersirup of Himbeersirup, tijdens de Berlijn-borrel zijn de studenten allerminst. De groene en roze biertjes gaan snel over de bar en ook de Beliner bollen smaken goed. Een studente, net terug van haar uitwisseling uit Duitsland, loopt een paar keer op en neer om nieuwe te halen. Zij heeft een semester in Marburg gestudeerd. “Het was echt super, ik zou zo weer terugwillen”.

De tweeling Cynthia en Laura en vriendin Nicole staan lekker van hun biertje te genieten. “Het is een leuke aanvulling op het college Duits, alleen jammer dat er vooral studenten van Zukunft Deutschland op afkomen”, zeggen de drie vriendinnen. De tweeling had nog niet echt een beeld van Berlijn, maar heeft veel zin om de stad te bezoeken.

Een ander groepje studenten vindt de humor in de films leuk. Volgend jaar weer een festival, “maar dan met Duitse ondertiteling, want de films zijn wel moeilijk te volgen!”.

Claudia Dekkers is medewerker van het Duitsland Instituut en recentelijk afgestudeerd aan de HEBO.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger