Veel Duitse aandacht voor jarige Beatrix
Nieuws

Achtergrond - 31 januari 2008

(31 januari 2008) De verjaardag van koningin Beatrix is nieuws in geen enkel buitenland – behalve in Duitsland. Alle grote kranten besteden er aandacht aan. Beatrix is geliefd, maar krijgt ook kritiek. Ook de Duitsers vinden haar wat stijf.

Koningin Beatrix (2005). Afbeelding: zwolle, www.flickr.com Is het omdat Duitsland zelf geen vorstenhuis meer heeft? Of omdat de Oranjes altijd innige banden hebben gehad met Duitse adellijke families? Feit is dat het Nederlandse koningshuis de Duitsers blijft fascineren.

Geen enkel groot medium slaat de zeventigste verjaardag van Beatrix over. Kranten plaatsen grote portretten, de Duitse tv-zender ARD zendt een documentatie uit getiteld Glückwunsch, Majestät!

Leuke Nederlanders

Beatrix’ verjaardag is voor de Duitse pers aanleiding flink te putten uit de bron met positieve vooroordelen over Nederlanders. Die Welt lijkt even alle sombere berichtgeving over Nederland na Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Rita Verdonk vergeten.

Nederlanders zijn weer wunderbar Unkonventionell, met de koningin als “toppunt van morele integriteit, democratisch en dicht bij het volk”. En haar glimlach (een echte!) brengt nog steeds elke Duitser in verrukking.

Nog een onverwoestbaar vooroordeel. Verschillende kranten brengen de vermeende, tanende populariteit van het koningshuis in Nederland ter sprake. De onvermijdelijk zuinige Nederlanders zouden genoeg hebben van een instituut dat jaarlijks honderd miljoen euro kost.

Claus meest geliefde Duitser

De Duitse media zijn echter niet onverdeeld positief over de koningin. Beatrix is weliswaar te zake kundig en plichtsgetrouw, maar ook stijf en afstandelijk. Elke Duitse krant meldt dat zij weer met haar titel ‘majesteit’ aangesproken wilde worden – anders dan haar joviale moeder Juliana.        

“Terwijl de doodzieke prins Claus openlijk zijn stropdas weggooide en uitgroeide tot misschien wel de enige geliefde Duitser in Nederland, verweet men de koningin steeds vaker dat ze verstarde en haar burgers hooghartig behandelde”, schrijft de Frankfurter Allgemeine.

Onbuigzame koningin

Ook weekblad Stern benadrukt Beatrix’ onbuigzaamheid, met name wanneer anderen in haar ogen hun boekje te buiten gaan. Dit ondervond bijvoorbeeld de ex-man van prinses Margarita Edwin de Roy van Zuydewijn. Volgens Stern beleefde Beatrix heimelijk genoegen aan het afdanken van de man van haar nicht.

Dat haar hardnekkigheid de koningin meer politieke macht geeft dan haar eigenllijk toekomt, vinden de Duitse media eveneens een punt van zorg.

Maar, zo zijn alle Duitse kranten het eens, de troebelen rond de Oranjes zijn niets vergeleken bij wat het Engelse koningshuis doormaakt. “Het huis Oranje houdt van rust, en zeker de koningin”, concludeert de Berliner Zeitung.

Aanbevolen door de redactie:

Königin Beatrix wird 70: die Geliebte der Niederlande (Die Welt)
Königin Beatrix wird siebzig. Das Leben hinter der Maske (FAZ)
Die Eigensinnige (Berliner Zeitung)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger