
Hagedorn op leerstoel Nl-Du rechtsbetrekkingen
Bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam
Achtergrond - 6 maart 2014
- Auteur:
Redactie Duitslandweb
Axel Hagedorn is per 1 maart 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich op rechtsvergelijkend onderzoek en wil de rechtsculturele affiniteit tussen beide landen versterken.
Als bijzonder hoogleraar besteedt Hagedorn (1954) bij het rechtsvergelijkend onderzoek ook aandacht aan rechtsculturele aspecten. Met het versterken van de affiniteit voor de wederzijdse opvattingen en rechtsculturele uitgangspunten wil hij meerwaarde creëren voor de wetenschap, het bedrijfsleven en politieke netwerken.
Een bijzonder hoogleraar in Nederland is niet officieel in dienst van de universiteit maar wordt door een externe instantie gefinancierd. De leerstoel Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen is ingesteld vanwege de Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam.
Hagedorn is als advocaat zowel in Duitsland als in Nederland beëdigd. Hij is werkzaam bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten, sinds 2000 als partner en hoofd van de internationale sectie. Hij richt zich in zijn werk op het internationaal ondernemingsrecht met een focus op Mergers & Acquisitions. Sinds 2012 is hij bestuurslid van het Duitsland Instituut en sinds 2004 voorzitter van de Duits-Nederlandse advocatenvereniging. Daarnaast is hij arbiter bij de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel.
Hagedorn studeerde Rechten aan de Universiteit van Göttingen en promoveerde aan diezelfde universiteit op een onderzoek naar de privaatrechtelijke gevolgen van de Baulast, een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid. Voordat hij in 1994 naar Nederland emigreerde, werkte hij al jaren als advocaat in Hamburg. Hij studeerde aanvullend Cultuur, Organisatie, Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Lees meer:

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen
Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'
Gesprek met Jacco Pekelder, nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster.

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie
Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam
Reacties
Geen reacties aanwezig