Strijd om opslag Duits kernafval duurt voort
Enquêtecommissie onderzoekt besluitvorming rond Gorleben

Achtergrond - 22 april 2010

Vier Duitse regeringen hebben de afgelopen 33 jaar geworsteld met de vraag waar Duitsland zijn kernafval moet bewaren. Uit regeringsdossiers blijkt dat de regering-Kohl experts manipuleerde om nadelen van de huidige opslag bij Gorleben te verzwijgen. Een enquêtecommissie moet duidelijkheid verschaffen.

Strijd om opslag Duits kernafval duurt voort
© flickr.com/tuxbrother
De vraag waar radioactief afval uit Duitse kerncentrales bewaard kan worden blijft voorlopig nog open.

De parlementaire enquêtecommissie gaat vandaag aan de slag en moet de besluitvorming rond de opslag van kernafval in Gorleben onderzoeken. Sinds de jaren zeventig zoekt Duitsland naar een plaats waar kernafval minstens een miljoen jaar veilig bewaard kan worden. Momenteel wordt het afval tijdelijk opgeslagen bij het Nedersaksische plaatsje Gorleben. De regering-Merkel is van plan om van Gorleben een definitieve opslag te maken.

 

In de jaren tachtig liet de regering Kohl een onderaardse zoutkoepel bij Gorleben onderzoeken. Dat leidde niet tot bevredigende resultaten. De onderzoekers twijfelen aan de geschiktheid van de zoutkoepel. De ondergrond van zand en kiezels kan in beweging komen waardoor nucleair afval in het grondwater terecht kan komen. De zoutkoepel sluit, aldus de onderzoekers, het afval niet voldoende af van de buitenwereld. Ze adviseerden naast Gorleben ook andere locaties te laten onderzoeken.

 

Manipulatie

Dit advies viel bij de regering-Kohl niet in goede aarde. In mei 1983 spraken vertegenwoordigers van de bondskanselarij de onderzoekers. Zij drongen aan belangrijke passages zoals het advies om meerdere opties te overwegen te verwijderen. Volgens Der Spiegel had de druk uit Bonn resultaat. Uit verschillende versies van het rapport blijkt dat de bewuste passage is geschrapt.

 

De manipulatie door de bondskanselarij van Kohl kwam aan het licht door onderzoek van Greenpeace. De milieuorganisatie openbaarde regeringsdocumenten waaruit blijkt dat geen enkele bestuurslaag foutloos handelde. Niet alleen was de zoutkoepel onveilig, ook aan de keuze voor Gorleben schortte het een en ander. Greenpeace-activist Edler zei begin april in Der Spiegel dat er “geen wetenschappelijke selectiemethode met Gorleben als uitkomst was.”

 

De oppositie in de Bondsdag spreekt nu van gemanipuleerde rapporten terwijl de CDU louter vaktechnische redenen voor Gorleben aanvoert. Eind 2011 komt de commissie met een rapport.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger