Onze Taal-verkiezing: Favoriete Duitse leenwoord
Themanummer Onze Taal over Duits

Achtergrond - 26 november 2009

Wordt het 'Apfelstrudel', 'Weltschmerz' of 'sowieso'; 'Glühwein', 'rücksichtslos' of 'Fremdkörper'? Het tijdschrift Onze Taal houdt een verkiezing voor het favoriete Duitse leenwoord. In het november-nummer staat de Duitse taal centraal.

Onze Taal-verkiezing: Favoriete Duitse leenwoord
© Onze Taal

Aanleiding voor het themanummer is het twintigste lustrum van de val van de Berlijnse Muur. De deling van Duitsland vindt ook zijn weerslag in de taal; er zijn typisch Oost-Duitse en typisch West-Duitse woorden, constateert neerlandicus Hans Beelen, docent aan de Carl von Ossietzky Universiteit in Oldenburg. Een spijkerbroek bijvoorbeeld, noemen West-Duitsers 'jeans' en Oost-Duitsers'Niethose'. En in Oost-Duitsland is iemand niet 'Bärenstark' maar 'Affenstark'.

De invloed van engelse modetermen was in Oost-Duitsland minder groot dan in West-Duitsland, aldus Beelen. De West-Duitse televisie was in Oost-Duitsland razend populair en zorgde dat de DDR-burgers toch enigszins op de hoogte bleven van de westerse nieuwigheden, ook op taalgebied.

Leenwoord-verkiezing

Op de website van Onze Taal kunnen lezers hun favoriete Duitse leenwoorden kiezen. (zie de link rechts naast dit artikel). De redactie heeft vast een voorselectie gemaakt. In januari laat Onze Taal weten welk leenwoord het meest geliefd is.

Verder in het themanummer: Waarom studeren zo weinig Nederlanders Duits en zo veel Duitsers Nederlands? Een studie Duits blijkt in Nederland net zo populair als een studie Japans, terwijl Duitsland toch zo'n belangrijke handelspartner is. Andersom wordt in Duitsland volop Nederlandse les gevolgd; aan universiteiten maar ook kleine zaaltjes in provincieplaatsen wordt gretig geoefend op de 'g' en de 'ui'. En: Veel Nederlanders bluffen zich zo'n beetje door een Duitse conversatie. Met verduitst Nederlands kom je vaak een heel eind. Maar soms zeg je daardoor hele rare dingen...

Reacties

Astrid Brongers - 23 augustus 2022 23:33

Es ist um zu hoilen :-(

Reageer
Jo Ubags - 6 december 2017 19:06

Ja, wir verzahlen alles letzerlich.

Reageer
Karl Tax - 21 oktober 2015 23:58

Ja, ja, wir (Niederländer) sprechen alle Zahlen!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger