Achtergrond

WASG en PDS samen verkiezingen in

Achtergrond - 10 juni 2005
(10 juni 2005) De nieuwe linkse partij Wahlalternative Arbeit und Soziale Gerechtigkeit (WASG) en de PDS gaan gemeenschappelijk de Bondsdagverkiezingen in, die zeer waarschijnlijk in september zullen plaatshebben. Dat zijn de voorzitters van beide partijen gisteren overeengekomen. Oskar Lafontaine heeft reeds laten weten zich voor de partijen verkiesbaar te zullen stellen.

Lees meer

Gebrouilleerde buren

Achtergrond - 9 juni 2005
(10 juni 2005) Terwijl heel Europa onlangs het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, gingen in Sudeten-Duitse kringen de gedachten uit naar het begin van de vaak gewelddadige verdrijvingen waarmee meer dan tweeëneenhalf miljoen Sudeten-Duitsers, van bezittingen en rechten ontdaan, Tsjechoslowakije werden uitgezet. Gesterkt door de toenemende aandacht voor het Duitse lijden blijven belangengroeperingen van de Vertriebenen – verdrevenen – aandringen op erkenning van hun leed en stuitten daarbij aan Tsjechische zijde steevast op veel onbegrip. Daar gelden de Sudeten-Duitsers veelal als landverraders, die stonden te juichen toen Tsjechoslowakije na het Verdrag van München in 1938 Sudetenland aan nazi-Duitsland moest afstaan, om niet veel later in zijn geheel door Duitse troepen te worden bezet. De Sudeten-Duitse organisaties wordt verweten dat ze de verdrijvingen loskoppelen van die voorgeschiedenis.

Lees meer

Linkervleugel SPD boos op Köhler

Achtergrond - 9 juni 2005
(9 juni 2005) De linkervleugel van de SPD richt zijn woede en onvrede over de gang van zaken rond de vervoegde verkiezingen nu op Bondspresident Horst Köhler. Köhler zou partijdig zijn, teveel naar zijn partij de CDU luisteren en informatie laten lekken. Schröder en partijvoorzitter Franz Müntefering moeten alle zeilen bijzetten om de aandacht op de verkiezingscampagne te richten.

Lees meer

Die Brücke honderd jaar geleden opgericht

Achtergrond - 8 juni 2005
(8 juni 2005) 7 juni 1905, gisteren precies honderd jaar geleden, geldt als de geboortedatum van de Duitse expressionistische schilderkunst. Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner en Karl Schmidt-Rottluff richtten op die dag in Dresden de kunstenaarsgroep Die Brücke op.

Lees meer

Traditierijk Leica vecht om voortbestaan

Achtergrond - 6 juni 2005
(6 juni 2005) Leica, de vermaarde Duitse cameraproducent, vecht voor zijn voortbestaan. Het bedrijf versliep zich tijdens de digitale revolutie in de fotografie.

Lees meer

Struck wil Duits leger in oorlogsgebied inzetten

Achtergrond - 6 juni 2005
(6 juni 2005) De Duitse minister van Defensie Peter Struck wil het Duitse leger, de Bundeswehr, in oorlogsgebieden kunnen inzetten. Vooralsnog mochten Duitse soldaten alleen voor vredesmissies worden uitgezonden. Met het oog op de vervroegde verkiezingen barst ook de discussie over de afschaffing van de dienstplicht weer los. Morgen beginnen de festiviteiten ter ere van de vijftigste verjaardag van de Bundeswehr.

Lees meer

FC Bayern en nationaal elftal maken ruzie

Achtergrond - 3 juni 2005
(3 juni 2005) Een ruzie tussen Bayern München en het Duitse nationale elftal dreigt uit de hand te lopen. Afgelopen week werd het nieuwe stadion van FC Bayern, de Allianz Arena, geopend met een wedstrijd tussen het thuisteam en het nationale elftal. Sindsdien schelden vertegenwoordigers van beide teams elkaar uit. De Duitse voetbalbond DFB probeert de ruzie te sussen, uit angst dat het de wedstrijd van het nationale team tegen Noord-Ierland negatief zal beïnvloeden.

Lees meer

Teleurstelling over Nederlands 'nee'

Achtergrond - 2 juni 2005
(2 juni 2005) Duitse politici hebben teleurgesteld gereageerd op het Nederlandse 'nee' tegen het Europese grondwettelijk verdrag. De dagen voorafgaand aan het referendum, dat gisteren werd gehouden, besteedden de Duitse media veel aandacht aan Nederland en de verwachte negatieve uitkomst van het referendum. Ook vandaag is Nederland in Duitsland voorpaginanieuws.

Lees meer

Duitse politiek druk met verkiezingen

Achtergrond - 1 juni 2005
(1 juni 2005) Kanselier Gerhard Schröder wil pas vlak voor 1 juli vertellen hoe hij de vertrouwensvraag gaat formuleren. Die moet de weg voor vervroegde verkiezingen vrij maken. Wel heeft hij beloofd Grünen-minister Joschka Fischer eerder in te lichten. Oppositieleider Angela Merkel (CDU) probeert de kiezers intussen duidelijk te maken welke alternatieven voor rood-groen haar partij kan bieden.

Lees meer

Huidige zetelverdeling Bondsdag

Achtergrond - 1 juni 2005
Bij de bondsdagverkiezingen in 2002 haalde de zittende regering van SPD en Bündnis…

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger