Bondsdag zegt vertrouwen in Schröder op
Nieuws

Achtergrond - 1 juli 2005

(1 juli 2005) Zojuist heeft de Bondsdag haar vertrouwen in kanselier Schröder opgezegd. In totaal spraken 151 afgevaardigden hun vertrouwen uit, 296 stemden nee en 148 afgevaardigden onthielden zich van stem. Daarmee is de weg naar vervroegde verkiezingen vrij gemaakt. 

Schröder motiveerde zijn V-Frage met de redenering dat zijn regering niet meer tot handelen in staat is door een gebrek aan legitimatie. Om zijn hervormingen te kunnen doorvoeren is "een legitimatie door verkiezingen" essentieel. Na de verkiezingen van 22 mei in Noordrijn-Westfalen "werd duidelijk dat de zichtbaar geworden krachtenverhoudingen het zonder nieuwe legitimatie door het Duitse volk, niet toestaan mijn beleid voort te zetten." Bovendien, zo zei Schröder, wil ook de meerderheid van de bevolking vervroegde verkiezingen. Volgens de kanselier bestaan daarvoor geen grondwettelijke bezwaren. Ook de onenigheid in zijn eigen partij over het hervormingsbeleid was voor Schröder een reden de vertrouwensvraag te stellen. Desalniettemin waren, aldus Schröder, de regeringsjaren van rood-groen "goede jaren". Het land is "naar binnen liberaler, toleranter en veiliger geworden, naar buiten zelfbewuster, vrijer en achtenswaardiger".

Oppositieleider Merkel (CDU) sprak weliswaar haar persoonlijke respect uit voor Schröder en liet weten ook een voorstander van nieuwe verkiezingen te zijn, maar bekritiseerde de zig-zag-koers van rood-groen. "Niet de CDU/CSU maar het worstelen met de eigen mensen heeft de regering tot de nederlaag gebracht", aldus Merkel. "Nog nooit heeft een regering door het voortdurend corrigeren van maatregelen zonder het beter te maken, zo het vertrouwen van de bevolking verspeeld als deze bondsregering." Merkel vindt dat Schröder het niet heeft verdiend opnieuw gekozen te worden tot kanselier. "Het land is armer en kouder geworden."

Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer hield een bijzonder felle rede. Hij gaf toe dat de regering fouten heeft gemaakt, "maar",  voegde daaraan toe, zich tot de oppositie wendend, "u bent de fout".

Het debat in de Bondsdag werd door veel applaus en boe-geroep onderbroken.

Claudia Roth en Katrin Göring-Eckardt van Die Grünen lieten vlak voor de bijeenkomst in het parlement weten ook voor nieuwe verkiezingen te zijn. De afgelopen dagen is er veel kritiek, ook van Die Grünen, op de handelwijze van Schröder geweest. Grünen-afgevaardigde Werner Schulz liet tijdens het debat vanmorgen weten niet aan de stemming mee te doen. Hij wil een klacht indienen bij het Bundesverfassungsgericht tegen de procedure, die volgens hem ongrondwettelijk is.

Nu Schröder geen vertrouwen heeft gekregen van het parlement zal hij president Köhler vragen het parlement te ontbinden. Köhler heeft aangekondigd de volledige termijn van drie weken die daarvoor staat, te gebruiken. Nieuwe verkiezingen zullen dan op 18 september kunnen plaatsvinden.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Der Spiegel
Die neuesten Nachrichten zur V-Frage
Schröder nennt Regierung handlungsunfähig, Merkel attackiert Rot-Grün

FAZ.NET
Schröder ersucht Köhler um Auflösung des Parlaments

ZDF Heute
Hat Schröder noch das Vertrauen?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger