Duitsland heeft zijn eigen Stonehenge
Nieuws

Achtergrond - 29 juli 2008

(29 juli 2008) Een sensationele vondst in Saksen-Anhalt: bij opgravingen zijn archeologen op een gewijde plaats uit de bronstijd gestuit. De ontdekking wordt nu al Duitslands mini-Stonehenge genoemd. Met één verschil: van dit Stonehenge is niets te zien.

Inderdaad, dit is het echte Stonehenge. Foto: nardip, www.flickr.comNet als Stonehenge diende de Duitse cultusplek vermoedelijk voor offer- en dodenrituelen. Het cirkelvormige complex, met een doorsnee van 115 meter, bestond uit aarden wallen, graven en palissaden en werd niet met steen, maar met hout aangelegd. Het is de eerste keer dat een dergelijke plek in Midden-Europa is ontdekt.

Boven de grond is in tegenstelling tot Stonehenge niets meer van de Duitse offerplaats te zien. Het houten heiligdom heeft de eeuwen aanmerkelijk minder goed doorstaan dan het beroemde stenen monument in Zuid-Engeland. Archeologen ontdekten de contouren van het historische complex bij een verkenningsvlucht boven het Oost-Duitse gehucht Pömmelte. De offerplaats is meer dan 4250 jaar oud.

Hemelschijf van Nebra

Saksen-Anhalt ontpopt zich de laatste jaren tot een ware archeologische schatkamer. In 1999 werd niet ver van Pömmelte de zogenoemde Hemelschijf van Nebra gevonden, een van de belangrijkste archeoastronomische vondsten uit de bronstijd. De bronzen schijf, met daarop een voorstelling van het firmament bij nacht, geldt als de oudst bekende afbeelding van de hemel.

De hemelschijf van Nebra. Foto: www.wikipedia.orgNet als de Hemelschijf van Nebra biedt de offerplaats van Pömmelte een zeldzame blik in de belevingswereld en rituelen van de mens in de bronstijd. In een van de graven van het complex vonden archeologen naast vele drinkkommen, kweerns (oude korenmolens) en stenen bijlen de resten van een zesjarig kind. In een ander graf troffen ze schedels en menselijke en dierlijke beenderen aan.

De archeologen stuitten verder op de laatste rustplaats van een man die in zijn tijd waarschijnlijk een vorst was. Zijn graf was beladen met statussymbolen als strijdbijlen en vuurstenen. Ook het geheimzinninge Stonehenge blijkt volgens recent onderzoek eeuwenlang als begraafplaats te zijn gebruikt.

Spiegel Online/Tagesspiegel/FAZ.NET

Afbeeldingen:

Het echte Stonehenge, Nardip, www.flickr.com
De hemelschijf van Nebra, www.wikipedia.org

Reacties

Nicolaas.A. van.Staveren - 28 juni 2018 22:48

Fasinerend

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger