Resolutie tegen antisemitisme verdeelt Bondsdag

Achtergrond - 4 november 2008

(4 november 2008) De Duitse bondsdagfracties ruziën over een gemeenschappelijk standpunt tegen antisemitisme. Zondag moet het zover zijn, zeventig jaar na de Kristallnacht. Maar de CDU wil niet dat Die Linke de resolutie mede ondertekent.

De Bondsdag kan nog niet tot een definitieve resolutie tegen antisemitisme komen. De CDU wil niet dat Die Linke meedoet. Afb: DPA/Picture AllianceDe nieuwe antisemitismeresolutie moet volgens de Bondsdag pedagogischer worden geformuleerd, weet Der Tagesspiegel. Zo moet het onderwerp op de Duitse scholen prominenter worden belicht. Scholieren moeten duidelijk bewust worden van het gevaar ervan. Daarnaast wil de Bondsdag een commissie in het leven roepen die regelmatig over antisemitisme in Duitsland bericht.

Ruim een jaar buigen de Bondsdagfracties van CDU, SPD, FDP, de Groenen en Die Linke zich over de definitieve inhoud van de resolutie. Daarover leek tot vorige week overeenstemming bereikt, totdat de CDU zich tegen de deelname van Die Linke keerde.

De christen-democraten hebben grote moeite met het verleden van Die Linke. Een deel van de partij komt voort uit de SED, de communistische partij van de DDR. Deze voerde volgens de CDU een uitgesproken een anti-Israëlisch en antizionistisch beleid. Zo heeft de DDR Israël nooit erkend. Die Linke is als erfgenaam van de SED hier medeverantwoordelijk voor, zo argumenteert de CDU.

‘Huichelachtig’

Volgens de regeringspartij heeft Die Linke nooit duidelijk afstand genomen van de “bedenkelijke politieke traditie” waaruit de partij voortkomt. “Wij vinden het huichelachtig dat Die Linke zich met zo’n geschiedenis tegenwoordig opwerpt als een belangrijke bestrijder van het antisemitisme”, aldus een CDU-woordvoerder. “Wij zien binnen Die Linke nog steeds duidelijke antisemitische elementen, zoals partijleden die meelopen in demonstraties die extremistische organisaties als Hamas en Hezbollah ondersteunen.”

De SPD is ongelukkig met de onstane situatie. “Er moeten naast de dagelijkse besognes ook onderwerpen zijn waar de gehele Bondsdag zijn gewicht in de schaal kan leggen”, zegt een SPD-afgevaardigde. “Een gezamenlijke stellinginname tegen antisemitisme moet zo’n onderwerp zijn.”

De FDP reageert laconiek op de opstelling van de christen-democraten. “Het was pas echt beschamend geweest als iedere fractie afzonderlijk met een standpunt kwam”, zo stelt Bondsdaglid Christian Ahrendt.

Haat

Georg Gysi: "Verbijsterd." Afb: DPA/Picture AllianceBij Die Linke overheerst verbijstering over de reactie van de CDU. “Het is nauwelijks voor te stellen, maar het is waar”, zegt fractievoorzitter Georg Gysi. “De CDU haat Die Linke. Hun afkeer voor ons is voor hen blijkbaar belangrijker dan de historische noodzaak gezamenlijk op te treden tegen het antisemitisme.”

Gysi verwijt de CDU vooral een selectief geheugen. In 2005 bekrachtigden alle Bondsdagfracties inclusief de PDS, de een van de voorlopers van Die Linke, wederom het bestaansrecht van de joodse staat. “Dat was een belangrijk signaal naar Israël en naar onze eigen maatschappij”, stelt Gysi. “Niets stond toen samenwerking met de CDU in de weg.”

Geen voorbeeldig verleden

Ook de Groenen hebben veel kritiek op de harde lijn van de CDU. Volgens de partij heeft de CDU zelf geen voorbeeldig verleden. De Groenen wijzen hierbij op enkele prominente CDU-leden met een nazi-verleden, zoals Kurt Georg Kiesinger, Hans Globke en Theodor Oberländer.

Kiesinger was namens de CDU bondskanselier van 1966 tot 1969 en vanwege zijn lidmaatschap van de NSDAP tot 1945 zeer omstreden. Globke was de voornaamste adviseur van bondskanselier Konrad Adenauer, maar als jurist in 1935 betrokken bij de rassenwetten van Neurenberg.

Oberländer tenslotte was voor de christen-democraten van 1953 tot 1960 minister voor Vluchtelingenvraagstukken. In de DDR werd hij bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op duizenden joden in het Oekraïnse Lviv. Toen de SPD in de Bondsrepubliek een onderzoek naar hem eiste, stapte hij op. Hij is uiteindelijk nooit voor een rechtbank verschenen.

De Bondsdag wil de herdenking van de Kristallnacht, zondag zeventig jaar geleden, aangrijpen om een dringend appèl tegen het antisemitisme te doen. Tijdens de door de nazi’s georganiseerde Kristall- of Reichspogromnacht op 9 november 1938 werden synagogen en joodse bezittingen in Duitsland en Oostenrijk vernield. Honderden joodse burgers werden daarbij gedood.

                                 Berliner Zeitung Online / tagesspiegel.de / Spiegel Online

Afbeeldingen:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger