Weinig sympathie voor Duitse taal in grondwet
Nieuws

Achtergrond - 3 december 2008

(3 december 2008) Van alle kanten komt kritiek op het voorstel van de CDU om het Duits als nationale taal in de grondwet te verankeren. Zelfs de eigen bondskanselier Angela Merkel is tegen het plan.

Meisje zoekt iets op in de 'Duden', de gerenommeerde Duitse spellingswijzer. Afbeelding: picture-alliance/dpa“Ik was ertegen,” zo liet Merkel (CDU) de tv-zender RTL weten. “Persoonlijk vind ik het niet goed om alles maar in de grondwet te zetten”. Een grote meerderheid op het CDU-partijcongres had afgelopen weekend in Stuttgart voor het verankeren van de Duitse taal in de grondwet gestemd.

Het voorstel van de Saarlandse afdeling behelsde de toevoeging “Het Duits is de taal in de Bondsrepubliek” aan paragraaf 22 van de grondwet. Daarin staat Berlijn genoemd als de hoofdstad van Duitsland en het zwart-rood-goud als de kleur van de nationale vlag.

Ambtelijke taal

“Het is moeilijk te bevatten waarom het opeens noodzakelijk wordt geacht de Duitse taal daarbij te voegen,” aldus de voorzitter van de Turkse gemeenschap in Duitsland, Kenan Kolat. Niemand trekt het Duits als officiële, ambtelijke taal in twijfel, zo Kolat. Dat is ook wettelijk zo geregeld, bijvoorbeeld in het bestuursrecht.

Kolat: “Waarom moet er dan nu weer actie ondernomen worden? Het heeft alle schijn van slechte bedoelingen. Opnieuw gaan enkele politici in de CDU aan de haal met bestaande angsten en clichés tegenover immigranten.” De Turkse gemeenschap vat het voorstel volgens Kolat negatief op als “assimilatiedruk”.

Buitengesloten

De speciale staatssecretaris voor Integratie, de christendemocratische Maria Böhmer, zegt niet bang te zijn dat allochtone bevolkingsgroepen het gevoel krijgen buitengesloten te worden. “Duits is de band die ons bindt,” zo verklaarde ze tegenover persbureau dpa.

Toch kan de CDU maar op weinig instemming rekenen van de andere fracties. Verschillende politici van coalitiepartner SPD deden het voorstel af als “onzin” of “overbodig”, al liet fractievoorzitter Peter Struck ruimte voor onderhandeling. Hij gaf aan niet principieel tegen te zijn, zo lang de CDU bereid is de grondwet uit te breiden met “belangrijkere dingen” als verwijzingen naar kinderrechten of het belang van sport.

Grünen-voorzitter Cem Özdemir betitelde het voorstel als “dubieuze retoriek”. De FDP zag in het plan juist een “populistische afleidingsmanoeuvre” en een slap aftreksel van de verankering van de Duitse cultuur in de grondwet, waar de liberale partij al jaren voor pleit.

Leitkultur

In Duitsland heerst vooral bij links veel afkeer tegen het openlijk flirten met een door de overheid vastgelegd en gepromoot officieel Duitse cultuurgoed (Leitkultur). In het integratiedebat duikt het begrip niettemin regelmatig op – vooral zijde van de CDU – maar tot dusver zonder succes.

Dat ligt niet alleen aan de principiële tegenstand, maar ook aan de praktische bezwaren. Waar liggen bijvoorbeeld de grenzen van het Duits, zo vraagt een commentator van Spiegel Online zich af. Wordt het straks misschien verboden iets ‘cool’ te vinden?

                                                                                           Welt Online / faz.net

Afbeelding:

Picture-Alliance/DPA

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger