Duitsers krijgen meer kinderen
Nieuws

Achtergrond - 16 februari 2009

(16 februari 2009) Het aantal geboortes in Duitsland stijgt. Volgens het Duitse bureau voor de Statistiek zijn in 2008 zo’n 690 duizend kinderen in de Bondsrepubliek geboren tegen bijna 685 duizend het jaar ervoor. Dit blijkt uit de Gezinsrapportage 2009 van minister Ursula von der Leyen (CDU).

Het Duitse gezinsleven lijdt volgens de Gezinsrapportage 2009 niet onder de economische crisis. Afb: jenn jenn, www.flickr.com Vooral bij vrouwen in de leeftijdscategorie 33 tot 37 jaar nam het aantal zwangerschappen toe. Daarnaast blijkt uit de rapportage dat meer mannen een kinderwens koesteren en tijd willen vrijmaken voor de opvoeding. Ook willen mannen meer kinderen.

Steeds minder stellen vragen een echtscheiding aan, zo blijkt uit de rapportage. Dit werkt bevorderlijk voor het geboortecijfer. Het aantal eenpersoonshuishoudens is daarbij stabiel gebleven.

Kinderen geen bezwaar

Daar staat tegenover dat ongeveer 40 procent van de alleenstaande ouders van de bijstand leeft. Zij dragen de zorg over zo’n miljoen kinderen. “Maar alleenstaanden hebben gemiddeld maar drie jaar geen vaste partner”, aldus de gezinsminister. “Na een scheiding hertrouwt men in de regel vrij snel. Kinderen vormen daarbij vaak geen bezwaar.”

Minister van Gezinszaken Von der Leyen, zelf moeder van zeven kinderen, ziet de cijfers als een bevestiging van haar beleid. Volgens haar eigen rapport is 50 procent van de Duitsers tevreden over het gezinsbeleid van de Bondsregering. Slechts 5 procent ziet een verslechtering, terwijl 34 procent zijn situatie niet onveranderd acht.

‘Laagconjunctuur stimuleert gezinsleven’

Ook de economische crisis lijkt het gezinsleven te stimuleren. “In moeilijke tijden zegt driekwart van de Duitsers het gezin op de eerste plaats te zetten”, aldus Von der Leyen. “Als het economisch tegenzit, viert het gezin hoogconjunctuur.”

Volgens de bewindsvrouw stijgt het geboortecijfer ook door een mentaliteitsverandering. “Jonge ouders hebben nu het gevoel dat de maatschappij ze niet in de steek laat”, zegt Von der Leyen.

Volgens de minister is haar beleid erop gericht zoveel mogelijk hordes voor wensouders weg te nemen. Zo mogen vooral moeders nooit worden verplicht te kiezen tussen kinderen of werk. Zo wil Von der Leyen het vaderschapsverlof uitbreiden en de voorgenomen belastinghervormingen een kindvriendelijk karakter geven.

                                                                            Tagesspiegel Online/ welt.de

Afbeelding:  

jenn jenn, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger