Lastenverlaging speerpunt campagne CDU/CSU
Nieuws

Achtergrond - 29 juni 2009

(29 juni 2009) Lastenverlichting is het centrale thema in de verkiezingscampagne van de CDU/CSU. Zondag stemden de beide christendemocratische partijen in met het verkiezingsprogramma dat vandaag tijdens het partijcongres in Berlijn officieel aan de leden wordt voorgelegd.

Merkel (CDU) en Seehofer (CSU) op het partijcongres in Berlijn. Afb.: dpa/picture-allianceDe christendemocraten willen in de komende kabinetsperiode een lastenverlichting van zo’n 15 miljard euro doorvoeren. De inkomensbelasting moet omlaag en de kinderbijslag omhoog als het aan de CDU/CSU ligt. De door de SPD voorgestelde ‘rijkenbelasting’ op de bovenmodale inkomens wijzen de christendemocraten van de hand. Ook is de partij tegen de invoering van een minimumloon en wil het de bestaande kerncentrales langer open houden.   

Kritiek

Al maanden vormen belastingverlagingen een heikel thema binnen de CDU/CSU. De Beierse CSU pleit al ruim een jaar voor lastenverlichting, maar bondskanselier Merkel (CDU) ging pas in januari dit jaar aarzelend overstag. 

Zondag wisten de christendemocraten de rijen gesloten te houden, maar toch zijn ze het niet geheel eens over de lastenverlaging. Günther Oettinger en Wolfgang Böhmer, de CDU-minister-presidenten van de deelstaten Baden-Württemberg en Saksen-Anhalt, pleitten vorige week nog voor hogere lasten. De loonbelasting op bovenmodale inkomens moet wat betreft Böhmer juist omhoog om de ongelijkheid tussen arm en rijk tegen te gaan. Volgens Oettinger moet de btw worden verhoogd om het huishoudboekje van de staat op orde te houden.

Beiden werden niet gehoord door bondskanselier Merkel, die discussies over lastenverzwaring als “schadelijk voor de conjunctuur” beschouwt. “Ik zal de komende regeringsperiode de belastingen niet verhogen”, zo bezwoer ze zondag. “Duitsland moet uit de economische crisis komen en daarom zijn lastenverlichtingen noodzakelijk.”

‘Plannen onhaalbaar’

Of de belastingruzies bij de christendemocraten nu definitief zijn bijgelegd, is nog maar de vraag. Vooraanstaande economen becijferden dat de tekorten op de begroting onmogelijk zonder belastingverhogingen zijn op te lossen.

Bovendien twijfelen juristen of de plannen van de CDU/CSU wel haalbaar zijn. Twee weken geleden stemde de Bondsraad in met een wetswijziging die de toekomstige schuldenlast moet begrenzen. Zo mag de staatsschuld vanaf 2016 niet hoger zijn dan 0,35 procent van het bruto binnenlands product. Als deze wet nu al van kracht zou zijn, komt dat neer op een bedrag van 9 miljard euro. Maar alleen al in 2010 gaat de Bondsrepubliek zich voor 90 miljard in de schulden steken, onder meer door staatshulp aan noodlijdende bedrijven.

De beoogde coalitiepartner FDP is blij met de plannen van de christendemocraten. “Ik ben vooral blij dat de partij verhoging van de btw uitsluit”, aldus lijsttrekker Guido Westerwelle van de liberalen. Volgens de SPD kan de CDU/CSU zich niet aan haar verkiezingsbelofte houden, gezien de economische situatie. Volgens minister van Werkgelegenheid Olaf Scholz (SPD) zijn de belastingplannen van de CDU/CSU vooral goed voor de rijken, waardoor de sociale cohesie wordt bedreigd.

                                                      Faz.net / Spiegel Online / Sueddeutsche.de

Afbeelding:

dpa/picture-alliance 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger