Generatie '89: Belang van democratie
Nieuws

Achtergrond - 16 juli 2009

(16 juli 2009) Langs de restanten van de Berlijnse Muur zijn de gevolgen van veertig jaar Duitse deling goed te zien. Woensdag fietsten zes Nederlandse en zes Duitse studenten, vergezeld door de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit en staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans, de route waar ooit de Muur stond. Hun ervaringen zijn te lezen op hun weblog voor Duitslandweb.

'Je hebt geleerd wat vrijheid betekent, vergeet dat nooit meer.' Tekst op een restant van de Berlijnse Muur. Afb: generatie89.wordpress.com“Ik wist niet dat de Duitse deling zo’n impact had”, schrijft de Leidse student Geschiedenis Joost Westerweel op het weblog. Samen met de andere studenten die rond het jaar 1989 zijn geboren ontmoette hij Jürgen Liftin, wiens broer omkwam bij een vluchtpoging langs de Muur. Tot op de dag van vandaag onderhoudt Liftin een oude waaktoren aan de Kieler Strasse in Berlijn. Als waarschuwing voor jonge generaties die de Koude Oorlog nooit hebben meegemaakt.

Later op de dag spraken de studenten met Frans Timmermans en de Slowaakse politica Iveta Radicova over de val van het IJzeren Gordijn. “Ik zie landen als Polen en Slowakije als normale Europese staten”, schrijft Westerweel. “Het idee van een Europese Unie en democratie is voor mij normaal.”

Maar door de Koude Oorlog is dit zeker niet altijd het geval geweest. Bijvoorbeeld het verhaal van Jürgen Liftin toonde aan dat democratie niet vanzelfsprekend is. Timmermans beschouwt de socialistische staten achter het IJzeren Gordijn als gevangenissen waar op onacceptabele wijze met het volk is omgegaan.

Radicova vreest dat de inwoners van de voormalige Oostblokstaten door de financiële crisis teleurgesteld raken in de democratie en de Europese Unie, zo schrijven Westerweel en de Duitse student Christian Hannemann. “Natuurlijk is er nog veel werk te doen”, zo tekenen zij op. “Ook de Midden- en Oost-Europese maatschappijen moeten diep doordrongen raken van democratische waarden.” De Berlijnse Muur is zo een tastbare waarschuwing uit het verleden als deze waarden niet in praktijk worden gebracht.

Afbeelding:

generatie89.wordpress.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger