Generatie `89: Bloggend langs de Berlijnse Muur
Studenten fietsen langs tastbare geschiedenis

Achtergrond - 9 juli 2009

(9 juli 2009) Toen de Berlijnse Muur viel lagen ze nog in de wieg, of leerden net hun eerste stapjes: Zes Nederlandse studenten, geboren tussen ‘87 en ’89 fietsen volgende week langs de route waar ooit de Muur stond. Ze worden gekoppeld aan zes studenten uit Berlijn. Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken fietst met hen mee.

Redactie Duitslandweb

Studenten langs MuurDe studenten doen in een weblog voor Duitslandweb verslag van hun tocht. Ze reflecteren op hun eigen beeld van de geschiedenis, en dat van hun medestudenten uit Berlijn. Het blog is via Duitslandweb te bereiken.

Timmermans wil het belang van de gebeurtenissen in 1989 duidelijk maken aan de generatie van na 1989. “Voor mijn generatie was Oost-Berlijn het symbool van een onvrije maatschappij gebaseerd op geïnstitutionaliseerd wantrouwen tussen mensen. Voor de jongeren die met me mee gaan fietsen is Berlijn nu een hippe cultuurstad waar het goed feesten is”

De fietstocht voert langs een aantal bijzondere plekken en bijzondere mensen. De groep spreekt onder anderen met journaliste Annemieke Hendriks, die woont in Berlijn, en met kunstenaars van de muurschilderingen in de East Side Gallery. Ook ontmoeten de studenten en de staatssecretaris de broer van Günther Litfin. Litfin werd 1961 doodgeschoten toen hij de DDR wilde ontvluchten. Burgemeester Klaus Wowereit van Berlijn zal bij de historische Potsdamer Platz vertellen over de geschiedenis van zijn stad.

Aanleiding voor de fietstocht is het 20-jarig jubileum van de val van de Muur. Staatssecretaris Timmermans wil dit jubileum aangrijpen om het proces van Europese eenwording dat daar sterk door is beïnvloed onder de aandacht te brengen. “Vrijheid wordt gewonnen, en niet gegeven of ontvangen. Die boodschap wil ik de generatie van na '89 meegeven”, aldus Timmermans.

Weblog Generatie '89 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger