Duitslandweb logo Duitslandweb

Bloggend langs de Berlijnse Muur
Studenten fietsen langs tastbare geschiedenis

Achtergrond - 3 augustus 2009

(9 juli 2009) Toen de Berlijnse Muur viel lagen ze nog in de wieg, of zetten net hun eerste stapjes: zes Nederlandse studenten, geboren tussen 1987 en 1989 fietsen volgende week langs de route waar ooit de Muur stond. Ze worden gekoppeld aan zes studenten uit Berlijn. Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken fietst met hen mee.

Redactie Duitslandweb

 Studenten langs de MuurDe studenten doen in een weblog voor Duitslandweb.nl verslag van hun tocht. Ze onderzoeken hun eigen beeld van de geschiedenis en dat van hun medestudenten uit Berlijn. Het blog is via Duitslandweb.nl te bereiken.

Timmermans wil het belang van de gebeurtenissen in 1989 duidelijk maken aan de generatie van na 1989. “Voor mijn generatie was Oost-Berlijn het symbool van een onvrije maatschappij gebaseerd op geïnstitutionaliseerd wantrouwen tussen mensen. Voor de jongeren die met me mee gaan fietsen is Berlijn nu een hippe cultuurstad waar het goed feesten is.”

De fietstocht voert langs een aantal bijzondere plekken en bijzondere mensen. De groep spreekt onder anderen met journaliste Annemieke Hendriks, die in Berlijn woont, en met kunstenaars van de muurschilderingen van East Side Gallery. Ook ontmoeten de studenten en de staatssecretaris de broer van Günther Litfin. Litfin werd 1961 doodgeschoten toen hij de DDR wilde ontvluchten. Burgemeester Klaus Wowereit van Berlijn zal bij de historische Potsdamer Platz vertellen over de geschiedenis van zijn stad.

Aanleiding voor de fietstocht is het twintigjarig jubileum van de val van de Muur. Staatssecretaris Timmermans wil dit aangrijpen om het proces van Europese eenwording dat daar sterk door is beïnvloed onder de aandacht te brengen. “Vrijheid wordt gewonnen, en niet gegeven of ontvangen. Die boodschap wil ik de generatie van na '89 meegeven”, aldus Timmermans.

Weblog van Generatie '89

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer

‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’

‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’

De Duitse historicus Stephan Malinowski vertelde in Amsterdam over zijn boek 'De adel en de nazi's'.


Lees meer

Het herdenken

Het herdenken

Duitsland is beter in schuldbewust herdenken dan Nederland, lijkt het. Maar is dat wel zo, vraagt Merlijn Schoonenboom zich af.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger