Opmerkelijk: Wulff peetvader van kind neonazi’s
Traditie brengt bondspresident in verlegenheid

Achtergrond - 2 december 2010

Bij hun zevende kind worden Duitse ouders op een bijzondere manier geëerd. Bondspresident Wulff neemt dan het peetvaderschap op zich. Maar nu de ouders van een petekind overtuigd extreem-rechts blijken wordt het eerbetoon een hoofdpijndossier.

Opmerkelijk: Wulff peetvader van kind neonazi’s
© flickr.com/European Parliament/cc
Voor bondspresident Wulff is het peetvaderschap een routinekwestie.

Voor de bondspresident is het peetvaderschap een routinekwestie. Al vanaf 1949 wordt het Duitse staatshoofd ere-peetvader van het zevende kind dat in een gezin wordt geboren. Het ere-peetouderschap werd ingevoerd om het prestige van kinderrijke gezinnen te verbeteren. Dat leverde de bondspresident 76.440 peetkinderen op. Maar nu de jongste telg extreem-rechtse ouders blijkt te hebben moet Wulff tekst en uitleg geven.

De extreem-rechtse kinderrijke familie woont sinds kort in Lalendorf, een dorp in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De kwestie kwam in het nieuws toen de burgemeester weigerde de oorkonde die bij het peetouderschap hoort aan de familie te overhandigen. In het dorp staat de familie bekend als extreem-rechts. Volgens weekblad Der Spiegel hebben beide ouders banden met extreem-rechtse organisaties.

In een brief aan de bondspresident steunen regionale politici de burgemeester. “Deze mensen hebben boven alles een politiek doel: de afschaffing van de democratische rechtsstaat”, zegt een van hen in de Süddeutsche Zeitung donderdag. Sommige dorpsgenoten zijn bang dat de ouders na het eerbetoon zeggen: “Wij zijn geëerd door de bondspresident, onze politieke doelen kunnen niet eerloos zijn.” Anderen tonen zich milder: “Je kunt een kind niet straffen omdat het extreem-rechtse ouders heeft”. Ook de 500 euro die bij het peetouderschap horen behoort het kind gewoon te krijgen.

Gisteren nam bondspresident Wulff een besluit over het eerbetoon voor zijn petekind. De oorkonde wordt per post verstuurd en het geld wordt overgemaakt naar de bankrekening van de ouders. Volgens Wulff moet het kind centraal staan en niet de ouders: “Iedereen moet zich geroepen voelen om voor een klimaat te zorgen waarin kinderen democratisch opgevoed worden”, aldus de bondspresident in Der Spiegel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger