Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse moslims boos over passage in CDU-programma

Kort nieuws - 17 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De centrale raad van moslims in Duitsland keurt een zin over de islam in het nieuwe CDU-beginselprogramma af. De passage is een "nieuwe poging" van de christendemocraten "om in troebel water te vissen om moslims te stigmatiseren", aldus de Zentralrat der Muslime.

In een eerdere versie van het nieuwe CDU-beginselprogramma stond: "Moslims die onze waarden delen, horen bij Duitsland". Daarop kwam veel kritiek. Islamitische organisaties verweten de CDU 'af te kijken van de AfD'. SPD-voorzitter Lars Klingbeil noemde de passage een 'retorische uitsluiting van een hele bevolkingsgroep'.

De CDU paste de formulering na de kritiek aan naar: "Moslims maken deel uit van de religieuze verscheidenheid van Duitsland en van onze samenleving." In de volgende alinea is de zin toegevoegd: "Een islam die onze waarden niet deelt en onze vrije samenleving afkeurt, hoort niet bij Duitsland."

Als je al zo'n passage wil formuleren, moet je alle werelbeschouwingen en religieuze groepen aanspreken, zegt Aiman Mazyek, voorzitter van de Zentralrat de Muslime. Nu wordt er een groep uitgelicht "en negatief gemarkeerd". De selectieve benadering werkt volgens Mazyek "anti-islamitische ressentimenten en stereotypen" in de hand, "buiten het bredere debat over een zogenoemde Leitkultur (toonaangevende cultuur - red.) om". 

Het CDU-programma met deze passage is afgelopen weekeinde door de adviescommissie van de partij goedgekeurd. De CDU wil, zo legt ze in het programma uit, moslims helpen zich in Duitsland te organiseren. "Ons doel is een levendig gemeenschapsleven op basis van de grondwet en onze waarden." Begin mei wordt het nieuwe beginselprogramma op een partijcongres in Berlijn aan de CDU-leden voorgelegd. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger