Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse moslims boos over passage in CDU-programma

Kort nieuws - 17 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De centrale raad van moslims in Duitsland keurt een zin over de islam in het nieuwe CDU-beginselprogramma af. De passage is een "nieuwe poging" van de christendemocraten "om in troebel water te vissen om moslims te stigmatiseren", aldus de Zentralrat der Muslime.

In een eerdere versie van het nieuwe CDU-beginselprogramma stond: "Moslims die onze waarden delen, horen bij Duitsland". Daarop kwam veel kritiek. Islamitische organisaties verweten de CDU 'af te kijken van de AfD'. SPD-voorzitter Lars Klingbeil noemde de passage een 'retorische uitsluiting van een hele bevolkingsgroep'.

De CDU paste de formulering na de kritiek aan naar: "Moslims maken deel uit van de religieuze verscheidenheid van Duitsland en van onze samenleving." In de volgende alinea is de zin toegevoegd: "Een islam die onze waarden niet deelt en onze vrije samenleving afkeurt, hoort niet bij Duitsland."

Als je al zo'n passage wil formuleren, moet je alle werelbeschouwingen en religieuze groepen aanspreken, zegt Aiman Mazyek, voorzitter van de Zentralrat de Muslime. Nu wordt er een groep uitgelicht "en negatief gemarkeerd". De selectieve benadering werkt volgens Mazyek "anti-islamitische ressentimenten en stereotypen" in de hand, "buiten het bredere debat over een zogenoemde Leitkultur (toonaangevende cultuur - red.) om". 

Het CDU-programma met deze passage is afgelopen weekeinde door de adviescommissie van de partij goedgekeurd. De CDU wil, zo legt ze in het programma uit, moslims helpen zich in Duitsland te organiseren. "Ons doel is een levendig gemeenschapsleven op basis van de grondwet en onze waarden." Begin mei wordt het nieuwe beginselprogramma op een partijcongres in Berlijn aan de CDU-leden voorgelegd. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger