Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op nieuw beginselprogramma CDU

Kort nieuws - 12 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Moslim- en welzijnsorganisaties hebben kritiek op het ontwerp van het nieuwe beginselprogramma van de CDU. Ze vinden het te rechts en niet sociaal genoeg. 

In het ontwerp-beginselprogramma staat onder meer dat 'moslims die onze waarden delen bij Duitsland horen'. Daarmee vissen de christendemocraten in de vijver van rechts en willen ze kiezers bij de AfD weghalen, zegt de Zentralrat der Muslime in Duitsland. "Maar de ervaring leert dat de kiezer uiteindelijk dan het origineel kiest." Volgens de Islamrat sluiten zulke formuleringen mensen uit en leiden ze tot verwarring. "Zulke uitspraken maken de identificatie van moslims met Duitsland moeilijker."

De CDU spreekt zich ook uit voor een Leitkultur, een leidende cultuur, waar mensen in Duitsland achter moeten staan. Daaronder vallen naast grond- en mensenrechten en de rechtstaat ook het bestaansrecht van Israël.

Welzijnsorganisaties hebben kritiek op de hervormingen van de pensioenen en de uitkeringen in het CDU-programma. Daarmee zetten de christendemocraten de fundamenten van de verzorgingsstaat in de uitverkoop, vinden de organisaties. 

In het ontwerp-programma, dat ruim 70 pagina's telt, definieert de CDU zich als 'volkspartij van het midden en het algemeen welzijn'. De CDU wil een radicaal ander asielbeleid en spreekt zich uit voor kernenergie. Het Grundsatzprogramm moet in januari op een partijbijeenkomst door het CDU-bestuur worden goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau over het beginselprogramma en over de kritiek erop

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger