Duitslandweb logo Duitslandweb

Debat over omstreden 'Leitkultur' na 10-punten-plan van De Maizière

Kort nieuws - 2 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister De Maizière (CDU) van Binnenlandse Zaken heeft met een 10-punten-plan in de Bild am Sonntag een debat over het omstreden begrip Leitkultur veroorzaakt. De oppositiepartijen en de SPD hebben veel kritiek op zijn bijdrage, vanuit zijn partij krijgt hij steun.

Tot de deutsche Leitkultur, een nationale bepalende cultuur op basis van gedeelde waarden, horen volgens De Maizière onder meer algemene ontwikkeling, prestatiegerichtheid, een "vrijzinnig patriottisme", de Duitse geschiedenis met daarbij "de bijzondere relatie met Israël", de consensusdemocratie en bepaalde sociale gewoontes als elkaar bij de begroeting de hand geven, je gezicht laten zien en je naam noemen. En dus geen boerka dragen. Dat schreef hij in een gastbijdrage in de Bild am Sonntag. Hij wil met zijn plan uitnodigen tot debat, schreef De Maizière. 

Er kwam maandag veel kritiek op zijn bijdrage. Met de Leitkultur probeert de CDU af te leiden van het gebrek aan een eigen modern integratiebeleid, aldus politici van de FDP, Bündnis 90/Die Grünen en de SPD. De Maizière kan zich beter bezig houden met goed binnenlands beleid in plaats van met deze "genante enscenering". SPD-lijsttrekker Schulz noemde het debat "onzinnig". Ook vanuit zijn eigen partij kreeg hij kritiek, bijvoorbeeld omdat er geen rechtsbasis in de grondwet is voor een verplichtende Leitkultur.

Inmiddels krijgt de minister ook steun, vooral uit zijn eigen partij en de CSU. Het debat dat hij beoogt is noodzakelijk gezien het stemgedrag van in Duitsland levende Turken bij het Turkse referendum in april. Daaraan zie je dat het integratiebeleid mislukt is, zeggen vooraanstaande partijgenoten. Een samenleving heeft meer nodig dan een grondwet, daarom is een discussie over normen en waarden steeds weer nodig, vinden zij.

Het begrip Leitkultur werd al eerder gebruikt in 2000 door toenmalig CDU-fractievooriztter Friedrich Merz. Ook toen was daar veel kritiek op. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Campagne':

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Interview: politiek filosoof Luuk van Middelaar over Schulz en over Merkels plannen voor Europa


Lees meer

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

Interview: DIA-wetenschapper Hanco Jürgens was bij campagneoptredens van Merkel en Schulz.


Lees meer

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

Nu de FDP en de AfD in de Bondsdag komen, verandert het Duitse politieke landschap de komende jaren.


Lees meer

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

De ARD houdt geen peilingen in de laatste verkiezingsweek. De zender wil kiezers niet beïnvloeden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger