Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits leger bereidt in Litouwen permanente basis voor

Kort nieuws - 8 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een Duitse legereenheid is vandaag vertrokken naar Litouwen. Ze bereiden daar de komst van een nieuwe vaste Bundeswehr-basis voor. Duitsland wil daarmee laten zien dat het zijn NAVO-verplichtingen nakomt.

Minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) zwaaide de soldaten vanmorgen zelf uit. De nieuwe Duitse legerbasis in Litouwen is “een heel belangrijk signaal dat Duitsland zijn verantwoordelijkheid nakomt”, aldus luitenant-generaal Alfons Mais. Duitsland wil laten zien dat het zijn NAVO-verplichtingen nakomt en solidariteit toont aan bondgenoten, vooral de Baltische staten. 

Op de basis moeten in 2027 zo’n 5.000 Duitse soldaten inzetbaar zijn. Zij moeten het oostelijke deel van het NAVO-grondgebied helpen beschermen. De permanente stationering van een brigade in Litouwen is nieuw voor de Bundeswehr. Nooit eerder heeft de Bondsrepubliek zoveel strijdkrachten langdurig in het buitenland gehad. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger