Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland krijgt 'sneller en strijdlustiger' leger

Kort nieuws - 4 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bundeswehr wordt 'slanker, sneller en strijdlustiger', aldus minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) vanmiddag in Berlijn. Hij presenteerde daar de nieuwe plannen voor het Duitse leger.   

Naast de landmacht, de luchtmacht en de marine krijgt de Bundeswehr er een vierde strijdkracht bij: voor het cyber- en informatiedomein. Die houdt zich bezig met elektronische oorlogvoering, cyberoperaties en de bescherming van de elektronische infrastructuur.

Ook krijgen de vier strijdkrachten een overkoepelend operationeel commando. Het nieuwe operatives Führungskommando komt in de plaats van het Einsatzführungskommando, dat zich bezighoudt met de planning en uitvoering van internationale missies, en het territoriales Führungskomando, voor de verdediging van Duitsland zelf. Op die manier is er één aanspreekpunt in Duitsland voor bijvoorbeeld de NAVO.  

In een nieuwe gemeenschappelijke ondersteunende staf worden onder meer de medische dienst, logistieke diensten en de militaire politie ondergebracht, die nu nog los van elkaar functioneren.

De nieuwe structuur moet zorgen voor een betere aanpak van de "nieuwe oude uitdaging" om het land te verdedigen, aldus Pistorius. "Niemand moet op het idee komen NAVO-gebied aan te vallen." 

Pistorius laat verder onderzoeken hoe de Bundeswehr aan meer personeel kan komen en of Duitsland de dienstplicht weer zou moeten invoeren. Die werd in 2011 afgeschaft. Sinds de Russische inval in Oekraïne laait het debat over de dienstplicht in Duitsland regelmatig op. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger