Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz herhaalt in Bondsdag nee tegen levering Taurus

Kort nieuws - 13 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz (SPD) heeft woensdag in de Bondsdag nog een keer duidelijk gemaakt dat Duitsland geen Taurus-raketten aan Oekraïne gaat leveren. Zowel binnen als buiten Duitsland is er kritiek op zijn standpunt.
Update 14 maart 12:45 uur: Een motie van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag om wel Taurus-raketten naar Oekraïne te sturen heeft donderdag geen meerderheid gehaald (zie onderaan dit bericht
).

Taurus-kruisraketten, die in Duitsland worden geproduceerd, hebben een reikwijdte van ruim 500 kilometer en worden gelanceerd vanuit gevechtsvliegtuigen. Ze zouden vanuit Oekraïne ook Rusland kunnen bereiken. Scholz wil niet dat dit gebeurt, legde hij in de Bondsdag uit, waar hij vragen van parlementariërs beantwoordde. Ook wil hij niet dat Duitse soldaten, die nodig zijn voor de programmering van de wapens, in Oekraïne worden ingezet. "Dat is een grens die ik als kanselier niet wil overschrijden."

Volgens oppositiepartij CDU/CSU kunnen de Taurus-raketten ook worden geleverd zonder de inzet van Duitse soldaten in Oekraïne, als Oekraïense soldaten er in Duitsland voor worden opgeleid. Maar volgens Scholz is de inzet van de Taurus-raketten zonder de betrokkenheid van Duitse soldaten sowieso niet verantwoord, of dat nou in Oekraïne of in Duitsland is. Anders is er geen controle mogelijk op waar de raketten worden ingezet. "Het gaat om de betrokkenheid bij waarop gericht wordt, waarop geschoten wordt en wat geraakt wordt", aldus Scholz. 

"Ik heb als kanselier de verantwoordelijkheid te verhinderen dat het tot een deelname van Duitsland aan deze oorlog komt", zei de kanselier in de Bondsdag. "En zo zien alle andere verantwoordelijken het in Europa en de Navo overigens ook." Hij benadrukte dat Duitsland in Europa de grootste leverancier van wapens aan Oekraïne is. Lees meer bij Der Spiegel en kijk het debat terug bij Die Zeit 

Ook buiten Duitsland neemt de druk op Scholz toe om de Taurus-raketten naar Oekraïne te sturen. Frankrijk en Groot-Brittannië leveren wel kruisraketten. Scholz zei woensdag in de Bondsdag dat Duitsland niet op dezelfde manier kruisraketten kan leveren als deze landen dat doen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron stelde afgelopen weekeinde voor dat Duitsland Taurus-raketten aan Groot-Brittannië levert, zodat dit land meer van zijn eigen Storm Shadow-kruisraketten aan Oekraïne kan leveren. Lees meer bij FAZ

Update 14 maart, 12:45 uur: Een motie van de CDU/CSU-fractie donderdag in de Bondsdag om wel Taurus-raketten naar Oekraïne te sturen, heeft het niet gehaald. Een ruime meerderheid van het Duitse parlement sprak zich uit tegen de levering van de Duitse kruisraketten. Van de 687 uitgebrachte stemmen waren er 494 tegen, 188 voor en 5 onthoudingen. De CDU/CSU-fractie heeft 197 leden, dus niet alle christendemocraten in de Bondsdag hebben voor de eigen motie gestemd. De parlementariërs van de coalitiepartijen, die ook verdeeld zijn over de kwestie, hebben zich wel in meerderheid achter het eigen regeringsbeleid geschaard. Lees meer bij Der Spiegel

Zie ook:
Bureau Buitenland (NPO Radio 1, 12-3-2024) waarin Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut ingaat op de kritiek op Scholz. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger