Duitslandweb logo Duitslandweb

'Voorlopig geen Duitse Taurus-kruisraketten naar Oekraïne'

Kort nieuws - 5 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) wil momenteel geen Taurus-langeafstandsraketten aan Oekraïne leveren, meldde de Tagesschau donderdag. Oekraïne vraagt al langer om deze raketten, om bijvoorbeeld Russische infrastructuur in de bezette gebieden te kunnen vernietigen. 

Een verrassing is het standpunt van Scholz niet, hij uitte al langer zijn bezwaren over dit type langeafstandsraketten. Duitsland wil niet dat de raketten gebruikt worden voor aanvallen op Russisch grondgebied. Taurus-raketten hebben een reikwijdte van 500 kilometer en worden gelanceerd vanuit gevechtsvliegtuigen.

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) zei ongeveer drie weken geleden nog over de Taurus-raketten dat Duitsland de gevolgen van elke stap moet afwegen, maar dat dat niet betekent dat de regering aarzelt.  

Berlijn en Kyiv praten momenteel wel over het versterken van de Oekraïense luchtafweer en mogelijk meer Patriot-luchtafweerraketten, die Duitsland al aan Oekraïne levert, schrijft Tagesschau.  

Half september schreven enkele Bondsdagleden van de regeringspartijen een oproep aan Scholz om de Taurus-raketten wel te leveren. “Vertegenwoordigers van de Oekraïense regering hebben ons in persoonlijke gesprekken verzekerd dat dit wapensysteem uitsluitend op het grondgebied van Oekraïne zal worden gebruikt”, schreven ze. “Wij zien geen reden om aan deze toezegging te twijfelen.” Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger