Duitslandweb logo Duitslandweb

Oekraïne mag Duitse wapens ook in Rusland inzetten

Kort nieuws - 31 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering laat toe dat Oekraïne door Duitsland geleverde wapens ook inzet op Russisch grondgebied. Rusland lanceert raketten vanuit het grensgebied en daartegen moet Oekraïne zich kunnen verdedigen, vindt Duitsland. Gisteravond berichtten Amerikaanse media dat ook de Amerikaanse regering Oekraïne toestaat wapens over de grens in te zetten.

Welke afspraken precies zijn gemaakt, daarover geven beide regeringen geen openheid. Maar Oekraïne kan de wapens inzetten conform de internationale afspraken, zei woordvoerder Hebestreit van de Duitse regering. Analisten gaan ervan uit dat de wapens alleen mogen worden ingezet in het grensgebied, bijvoorbeeld tegen de bases waarvandaan Rusland een stad als Charkiv onder vuur neemt.

Eerder deze week zei de Franse president Macron tijdens zijn bezoek aan Duitsland, staande naast Scholz, al dat Oekraïne Franse wapens mag inzetten om zich ook op Russisch grondgebied te verdedigen. Kanselier Scholz was toen nog niet zo duidelijk, hij zei dat Oekraïne het recht heeft zich tegen de aanvallen te verdedigen. Duitsland levert geen lange-afstands-raketten en is daarom in deze kwestie minder relevant. Na de instemming van de Verenigde Staten bracht de Duitse regering vrijdagmorgen een minder omfloerste verklaring naar buiten. Lees meer bij Tagesschau

Minister van Defensie Boris Pistorius heeft donderdag de Oekraïense stad Odessa bezocht. Hij kondigde daar aan nog eens voor 500 miljoen aan wapens, munitie en reserve-onderdelen te leveren. Het gaat onder meer om raketten voor de Iris T-luchtafweersystemen, motoren voor tanks, een miljoen stuks munitie voor handwapens en verkenningsdrones. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger