Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland zegt Oekraïne nieuwe wapenleveranties toe

Kort nieuws - 11 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland gaat extra tanks en andere wapens ter waarde van 700 miljoen euro aan Oekraïne leveren. Dat werd dinsdag voorafgaand aan de NAVO-top in Litouwen bekend vanuit Duitse regeringskringen. Een uitnodiging aan Oekraïne om lid te worden van de NAVO komt er volgens Duitse media niet. Dat zouden Duitsland en de VS blokkeren. 

Duitsland gaat Oekraïne onder meer 25 gevechtstanks van het type Leopard 1A5 en 40 Marder-pantservoertuigen leveren. Dat gaat kanselier Scholz aan het begin van de NAVO-top in Vilnius bekend maken, melden Duitse media. Daarnaast krijgt Oekraïne munitie, verkenningsdrones en lanceerapparaten voor Patriot-luchtafweerraketten. Tot nu toe heeft Duitsland wapenleveranties van ruim 3 miljard euro toegezegd. Die staan los van het geleverde militaire materieel dat niet officieel hoeft te worden goedgekeurd.

Op de NAVO-top van dinsdag en woensdag komt er geen uitnodiging van de 31 leden aan Oekraïne om ook lid te worden, zou maandag vanuit Duitse regeringskringen zijn bevestigd. Duitsland en de VS zouden daarbij dwars liggen. Oekraïne dringt al weken aan op een formele uitnodiging om lid van de NAVO te worden. Wat Duitsland betreft komt er een NAVO-Oekraïne-raad die vier keer per jaar overlegt over intensievere banden met het Oost-Europese land, melden de bronnen uit Berlijn. Lees meer bij ZDF Heute en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger