Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering bevestigt: Duitsland levert Leopards aan Oekraïne

Kort nieuws - 25 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een woordvoerder van kanselier Scholz heeft bekendgemaakt dat het Duitse leger zo snel mogelijk 14 Leopard-gevechtstanks van het type 2A6 aan Oekraïne levert. Ook zal het andere landen toestaan de tanks van Duitse makelij te leveren.

Duitse media meldden dit nieuws dinsdag al, maar de regering had het nog niet officieel bevestigd. Vanmiddag heeft Scholz de Bondsdag ingelicht over de afspraken, tijdens een vragenuur. Hij benadrukte dat Duitsland steeds dezelfde koers aanhoudt en alleen in nauwe samenwerking met bondgenoten handelt. "Het was juist en het is juist dat we ons niet hebben laten drijven", zei Scholz. "Het zou een grote fout zijn als we in deze vraag alleen voorop zouden gaan."

Het doel is dat Europese landen gezamenlijk twee bataljons van 40 Leopard-tanks aan Oekraïne kunnen leveren. Een eerste stap is nu dus de levering van 14 Leopards van de Bundeswehr. Volgens minister van Defensie Boris Pistorius kunnen de Leopards over drie maanden worden geleverd. Oekraïense militairen worden in Duitsland getraind en de Duitse steun omvat ook het onderhoud, de logistiek en munitie.

Desgevraagd gaf Scholz aan dat het leveren van gevechtsvliegtuigen en laat staan grondtroepen nu en in de toekomst niet aan de orde is. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger