Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering staat export Leopard-1 naar Oekraïne toe

Kort nieuws - 3 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft een vergunning afgegeven voor de export van Leopard-1-gevechtstanks naar Oekraïne. Volgens Duitse media gaat het om 29 tanks van Duitse wapenproducenten, dus niet van het leger. Ze zijn ouder dan de Leopard-2-tanks die het Duitse leger vorige week toezegde aan Oekraïne.

Volgens Süddeutsche Zeitung zijn er nog wel problemen met de munitie voor de Leopard-1. De voorraden zijn beperkt. Ook voor de Gepard-gevechtsvoertuigen raakt de munitie rap op. Experts zien voldoende munitie als een van de belangrijkste problemen op het moment. Lees meer bij Der Spiegel

Bij de herdenking van de slag om Stalingrad donderdag in Wolgograd noemde de Russische president Poetin nadrukkelijk de Duitse tankleveranties aan Oekraïne. Hij vergeleek de huidige situatie met de Tweede Wereldoorlog en zei dat Rusland weer door het nazisme wordt bedreigd. "Ongelooflijk. Ongelooflijk maar waar", citeert Tagesschau de president. "Men bedreigt ons weer met Duitse tanks - de Leopard-tanks die van een ijzeren kruis zijn voorzien. En men wil opnieuw tegen Rusland vechten op Oekraïense bodem, met hulp van de 'nazaten' van Hitler." Daarmee doelt Poetin op de Oekraïners. Poetin dreigde met de inzet van andere wapens dan tanks. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger