Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland gaat Marder-gevechtsvoertuigen leveren

Kort nieuws - 6 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz heeft donderdag toegezegd Marder-gevechtsvoertuigen te leveren aan Oekraïne. Hij deed dat in een gezamenlijke persverklaring met de Amerikaanse president Joe Biden. De VS sturen Bradley-gevechtsvoertuigen naar Oekraïne.

Woensdag had de Franse president Macron aangekondigd dat Frankrijk gevechtsvoertuigen (type AMX-10 RC) gaat leveren.

Aantallen zijn niet bekendgemaakt, maar volgens weekblad Der Spiegel wil Duitsland mogelijk veertig Marder-voertuigen leveren. De VS zou ongeveer veertig Bradley-voertuigen leveren. Scholz zegde verder een patriot-luchtafweersysteem toe. Duitsland regelt ook de training van Oekraïense soldaten op de voertuigen.

De aankondiging van de levering van Marder-voertuigen betekent een koerswijziging voor Duitsland. Scholz hield steeds vol dat Duitsland niet solistisch wil opereren en dat andere landen evenmin zware gevechtsvoertuigen leveren. Scholz wilde zich beperken tot wapensystemen die voor verdediging zijn bedoeld, uit vrees voor escalatie van de oorlog.

Nadat Macron de levering van de AMX-10 RC had aangekondigd en ook de VS al hadden laten weten de levering van Bradleys te overwegen, verviel het argument van Scholz om geen Duitse Alleingang te willen, duidt Der Spiegel. Of Duitsland binnenkort ook bereid is Duitse Leopard-voertuigen te leveren, is nog niet duidelijk. Oekraïne heeft Duitsland bedankt voor de toezeggingen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger