Duitslandweb logo Duitslandweb

Rusland heeft top Duitse luchtmacht afgeluisterd

Kort nieuws - 4 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rusland heeft een gesprek van Duitse luchtmachtofficiers afgeluisterd. Dat kwam vrijdag via het Russische propagandakanaal RT naar buiten. De officiers spraken onder meer over de mogelijke levering van Taurus-kruisraketten aan Oekraïne. Dat de Russen nu over deze informatie beschikken en dat er blijkbaar een veiligheidslek bij het Duitse leger is, leidt tot veel verontwaardiging in Duitsland. Minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) roept op tot eenheid. "We mogen ons niet door Poetin in de luren laten leggen." (Geactualiseerd op 5 maart, 11 uur)

Uit de 38 minuten durende opname van het gesprek van de Duitse luchtmachtofficiers blijkt dat ze een briefing voor minister Pistorius voorbereidden. Het gesprek werd waarschijnlijk op 19 februari gevoerd. Onder de deelnemers was ook de hoogste baas van de Duitse luchtmacht, Ingo Gerhartz.

Minister Pistorius heeft dinsdag toegelicht hoe het team kon worden afgeluisterd. Hij zei dat een deelnemer aan het gesprek een onveilige verbinding heeft gebruikt om vanuit Singapore deel te nemen aan de online-meeting via platform Webex. Via die verbinding werd het gesprek afgeluisterd. In Singapore was op dat moment een vakbeurs voor de luchtvaart die werd bezocht door hooggeplaatste Europese luchtmachtmedewerkers. Daarom waren Russische geheime diensten actief in de omgeving van de beurs. Het zou dus volgens de minister gaan om een toevalstreffer. 

In het gesprek gaat het onder meer om de vraag hoe Oekraïne de Taurus-kruisraketten kan inzetten als Duitsland zou besluiten die te leveren. Tot nu toe weigert Duitsland dat. Kanselier Scholz zei vorige week nog dat hij de raketten niet wil leveren omdat die ook doelen in Rusland kunnen raken. Scholz wil ook niet dat Duitse soldaten bij programmering van de raketten worden ingezet. De NAVO-landen mogen geen oorlogspartij zijn of worden, aldus de kanselier. Maar meerdere politici van Scholz' eigen regering en van oppositiepartij CDU/CSU zijn voor de levering van de Taurus-raketten.

De luchtmachtofficiers vragen zich in hun gesprek onder meer af of de Taurus-kruisraketten in staat zijn de Russische brug naar de Krim te vernietigen en ze hebben het over het opleiden van Oekraïners om de Taurus-raketten te kunnen gebruiken. Het gaat deels om gevoelige informatie.

Volgens de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt uit het gesprek dat Duitsland al lang oorlogspartij is. Duitse politici gaan ervan uit dat Rusland bewust naar buiten brengt dat ze de Duitsers hebben afgeluisterd, onder meer om af te leiden van de protesten in Rusland bij de begrafenis van oppositieleider Navalny. "Niemand gelooft dat dit toeval was", aldus Pistorius.

De Duitse defensieminister roept op tot eenheid. "Het gaat om een hybride aanval van desinformatie - het gaat erom ons uit elkaar te drijven, het gaat erom onze eensgezindheid te ondermijnen", aldus Pistorius. "We mogen ons niet door Poetin in de luren laten leggen." Lees meer bij Tagesschau over Pistorius' reactie en over het afluisterschandaal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger