Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: Ik zal geen soldaten naar Oekraïne sturen

Kort nieuws - 1 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz heeft deze week uitgelegd dat hij geen Taurus-raketten aan Oekraïne wil leveren omdat die ook doelen in Rusland kunnen raken. Hij wil niet dat Duitse soldaten bij programmering van de raketten worden ingezet. 

Scholz suggereerde daarbij dat andere landen dat wel doen, en dat kwam hem op kritiek te staan, schrijft het Handelsblatt. Over de mogelijke inzet van NAVO-soldaten in Oekraïne is officieel niets bekend. Lees meer bij Handelsblatt

De Franse president Macron suggereerde deze week dat de inzet van grondtroepen in Oekraïne op dit moment niet wordt besproken maar voor de toekomst niet kan worden uitgesloten.

Scholz zei in een woensdag gepubliceerde videoboodschap dat NAVO-landen geen oorlogspartij zijn of worden. Dat betekent ook geen Duitse deelname aan de oorlog, aldus Scholz. Ook beloofde hij dat hij als kanselier geen soldaten van de Bundeswehr naar Oekraïne zal sturen. Wel heeft hij bij de partnerlanden aangedrongen op meer militaire steun, in de vorm van wapens en munitie.

Macron en Scholz lijken elkaar steken onder water te geven, stellen Duitse media. Scholz maakt toespelingen op de geringe hulp van Frankrijk, Macron maakt duidelijk minder terughoudend te zijn dan Scholz. Het duidt op een verstoorde verhouding tussen de twee, zei Groenen-Bondsdaglid Anton Hofreiter. Lees meer bij ZDF-Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger