Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-voorzitter Weidel zet medewerker aan de kant

Kort nieuws - 16 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse extreemrechtse politieke partij AfD en Roland Hartwig, de persoonlijk medewerker van AfD-partijvoorzitter Alice Weidel, hebben hun samenwerking beeïndigd. Aanleiding is een bijeenkomst in Potsdam waar Hartwig bij aanwezig was en die voor veel opschudding heeft gezorgd. 

De arbeidsovereenkomst is met 'wederzijdse instemming' ontbonden, zei een AfD-partijwoordvoerder maandag. 

De rechterhand van Weidel nam in november deel aan een geheime ontmoeting van een aantal invloedrijke AfD'ers en anderen met de Oostenrijkse rechtsextremist Martin Sellner, lange tijd leider van de Identitaire Beweging in Oostenrijk. Daar werd een plan van Sellner besproken om miljoenen Duitsers met een migratie-achtergrond te verdrijven. Dat onthulde het Duitse onderzoeksplatform Correctiv vorige week woensdag.

Officieel distantieert de AfD zich van dit plan, maar Correctiv meldt van verschillende deelnemers te hebben vernomen dat op de bijeenkomst is besproken hoe deze strategie kan worden uitgevoerd als de AfD zou gaan regeren. De aanwezige AfD'ers zouden instemmend hebben gereageerd op het plan.

Ook voor anderen op de bijeenkomst heeft hun deelname consequenties gehad. Een bestuurslid van de Verein Deutsche Sprache (VDS) is teruggetreden nadat haar vereniging zich van haar had gedistantieerd. Een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst was ondernemer Hans-Christian Limmer, mede-eigenaar van de restaurantketen Hans im Glück. De restaurantketen heeft de banden met de ondernemer vorige week verbroken.

Als reactie op het nieuws gingen afgelopen zondag in meerdere Duitse steden tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen extreemrechts en de AfD. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger