Duitslandweb logo Duitslandweb

Turkse president Erdogan bezoekt Scholz in Berlijn

Kort nieuws - 17 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Turkse president Erdogan brengt vrijdagmiddag een bezoek aan Berlijn. Hij ontmoet eerst bondspresident Steinmeier en dineert daarna met kanselier Scholz. Het bezoek is omstreden, de verhoudingen zijn zeer gespannen.

Het bezoek van de Turkse president was al gepland voor de aanslagen van Hamas in Israël. Erdogan staat stevig aan de zijde van Hamas en noemde Israël de afgelopen weken een terreurstaat en sprak van een fascistisch regime. Dat maakt het bezoek omstreden. Scholz noemde de uitspraken van Erdogan absurd. Maar Turkije is te belangrijk voor Duitsland om het bezoek af te zeggen. Lees meer bij Deutsche Welle

Aanvulling vrijdagavond: Scholz en Erdogan hebben voorafgaand aan hun diner een persconferentie gegeven. Daar maakten ze duidelijk erg verschillend over de situatie in Israël en Gaza te denken. Maar ze delen de zorgen over een uitbreiding van het conflict naar het hele Midden-Oosten. Erdogan  herhaalde zijn oproep tot een staakt-het-vuren. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger