Duitslandweb logo Duitslandweb

Invallen bij islamistische vereniging Hamburg

Kort nieuws - 16 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft donderdagochtend invallen gedaan bij het Islamische Zentrum Hamburg en vijf mogelijke suborganisaties in zes andere deelstaten. De vereniging wordt al jaren in de gaten gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz.

Het Islamische Zentrum Hamburg (IZH) wordt ervan verdacht in strijd te handelen met de constitutionele orde in Duitsland, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De invallen zijn erop gericht islamistisch extremisme tegen te gaan, liet het ministerie weten. De veiligheidsautoriteiten onderzoeken ook het vermoeden dat het IZH activiteiten van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah steunde. Die activiteiten zijn in Duitsland verboden. 

In totaal zijn 54 objecten in zeven deelstaten doorzocht. De meeste invallen vonden in Hamburg plaats, waar het IZH de Imam-Ali-Moschee beheert. Alleen al in Hamburg waren 300 agenten bij de inzet betrokken. De andere invallen vonden plaats in de deelstaten Nedersaksen, Hessen, Baden-Württemberg, Beieren, Berlijn en Noordrijn-Westfalen. 

'De activiteiten van het IZH zijn gericht op het verspreiden van het revolutionaire concept van de opperste (Iraanse) leiders', schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website. De binnenlandse veiligheidsdienst gaat ervan uit dat de IZH grote invloed uitoefent op andere moskeeën en verenigingen.

De minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) noemt de verdenkingen tegen IZH 'ernstig', schrijft nieuwsite Tagesschau. "We hebben de islamistische scene in het vizier", zei de minister. "Zeker nu, in een tijd waarin veel Joden zich bijzonder bedreigd voelen, geldt: wij tolereren in het algemeen geen islamistische propaganda of antisemitische en anti-Israëlische ophitsing." Lees meer bij TagesschauNDR en de website van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger