Zaak-Kachelmann gaat niet alleen over weerman
Ook justitie en media spelen een rol in de verkrachtingszaak

Achtergrond - 15 september 2010

De zaak tegen ARD-weerman Jörg Kachelmann houdt Duitsland in de ban. Hij wordt ervan verdacht zijn ex-vriendin te hebben verkracht en heeft daarom vier maanden in voorarrest gezeten. Deze week wordt het proces tegen hem voortgezet. Maar het gaat niet alleen over hem – ook de rol van justitie en media houdt de gemoederen bezig.

Zaak-Kachelmann gaat niet alleen over weerman
© dpa/picture-alliance
Weerman Jörg Kachelmann in de ARD-studio in december 2009

"Een juridische peepshow", noemt een Duitse communicatiedeskundige het proces tegen de bekende weerman en tv-presentator. Het openbaar maken van alle intieme details schaadt volgens hem de vermeende dader en het vermeende slachtoffer. Het Duitse strafrecht is niet in staat gebleken de betrokkenen hiertegen te beschermen, zegt hij in een persbericht. De Amerikaanse thrillerschrijver John Grisham noemt de zaak in de Berliner Morgenpost uitermate geschikt voor een roman. "Wanneer en hoe zegt een vrouw nee? Wanneer begint verkrachting binnen een relatie?"

Dat zijn enkele van de vele vragen bij het proces tegen Kachelmann. De 52-jarige weerman werd op 20 maart gearresteerd. De beschuldigingen van zijn ex-vriendin, met wie hij elf jaar een relatie had, werden dermate serieus genomen dat hij vier maanden in voorarrest zat. Hij zou haar in de nacht van 8 op 9 februari 2010 hebben verkracht en met een mes hebben bedreigd. Kachelmann ontkent dit.

Eind juli kwam hij vrij, toen een rechter bepaalde dat de beschuldigingen niet voldoende konden worden bewezen. Het was zijn woord tegen het hare.

Wraak

In een interview op Spiegel TV herhaalde Kachelmann dat hij onschuldig was. Ook eiste hij 2,25 miljoen euro schadevergoeding van de Bild Zeitung, die volgens hem zijn privacy had geschonden. Het boulevardblad had onder meer over zijn “bizarre seksuele voorkeuren” geschreven.

Waar de publieke opinie in eerste instantie tegen de weerman was, sloeg de stemming mede door de media-aandacht om. Zijn ex kreeg de zwarte piet toegespeeld. De 37-jarige radiojournaliste zou wraak hebben willen nemen omdat Kachelmann er meerdere vriendinnen op na had gehouden. Op een internetforum werden haar volledige naam, adres en autokenteken gepubliceerd.

Klassenjustitie

 Ondertussen barstte ook een discussie los over de rol van justitie in de zaak. Hoe kwamen de details over Kachelmanns arrestatie en de aanklacht bij de media terecht? Welke rol spelen het Openbaar Ministerie, de verdediging en de rechter hierin? In hoeverre rechtvaardigde het bewijs tegen Kachelmann de vier maanden die hij had vastgezeten? Of was er sprake van omgekeerde klassenjustitie – het extra streng straffen van iemand die beroemd is, zoals Kachelmann zelf beweert?

Ook wezen de media met een beschuldigende vinger naar elkaar. Vielen de intieme details uit de zaak, waar de media zich zo gretig op stortten, nog wel onder nieuwsgaring? Of was de pers uit op sensatie en werd het imago van een mogelijk onschuldig man geruïneerd? En wat te denken van dé Duitse feministe Alice Schwarzer, die in Bild Zeitung de aanklaagster verdedigt - en dat niet bepaald onbevooroordeeld, aldus boze critici?

112-telefoontje

In deze sfeer begon vorige week in Mannheim het proces tegen Kachelmann, in aanwezigheid van zowel de weerman als - tot ieders grote verrassing - zijn ex-vriendin. De zaak werd direct verdaagd, maar werd deze week hervat. Deze keer was alleen Kachelmann erbij. De aanklaagster heeft aangegeven dat ze, tot ze medio oktober zelf wordt gehoord, niet meer aanwezig wil zijn. Zij hoefde dus niet naar haar 112-telefoontje van februari te luisteren, dat vandaag in de rechtszaal werd afgespeeld. Daarin geeft ze aan te zijn verkracht door haar vriend. 

Voorlopig lijken overigens vooral procedurele kwesties te worden uitgevochten. Kachelmanns verdedigers eisen dat eigen experts zijn ex-vriendin eerst psychisch mogen onderzoeken. Zij zeggen dat de vrouw zichzelf heeft toegetakeld en niet door Kachelmann is mishandeld. Ook is het de vraag of andere ex-vriendinnen aan het woord komen, die meer kunnen zeggen over het liefdesleven van Kachelmann.

Het proces duurt in ieder geval nog tot en met 27 oktober. Als Kachelmann schuldig wordt bevonden, kan hij 5 tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger