Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op Duitse steun reddingsacties Middellandse Zee

Kort nieuws - 2 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Italiaanse regering heeft zich bij de Duitse regering beklaagd over Duitse steun voor de reddingsoperaties in de Middellandse Zee. 

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen week bekendgemaakt subsidie te verstrekken aan twee organisaties die zich inzetten voor bootvluchtelingen die in problemen zijn gekomen op de Middellandse Zee. Het gaat om een Duitse organisatie die met een schip drenkelingen redt en om een Italiaanse organisatie die de drenkelingen opvangt als ze eenmaal aan wal zijn. De Bondsdag heeft volgens de krant Taz in 2022 besloten dat de regering de organisaties met jaarlijks twee miljoen moet ondersteunen. 

De Italiaanse regering vindt dat Duitsland zich daarmee met Italiaanse binnenlandse kwesties bemoeit. Premier Giorgia Meloni heeft een brief aan kanselier Olaf Scholz gestuurd om haar onvrede over te brengen en donderdag was de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken in Berlijn om met zijn Duitse ambtgenote Annalena Baerbock te spreken.

De aanvaring over de 'Seenotrettung' - het redden van asielzoekers in de Middellandse Zee - speelde terwijl de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie donderdag overlegden over een crisisverordening die het onder meer mogelijk maakt om migranten langer vast te houden in gesloten centra als de toestroom te groot wordt. Duitsland hield deze afspraken steeds tegen omdat vooral de Groenen ze te hardvochtig vonden. Maar vorige week bepaalde kanselier Scholz (SPD) dat Duitsland niet langer dwars zou liggen. Verrassend genoeg was het donderdag Italië dat instemming weigerde. De boosheid van Italië over de Duitse steun aan reddingsoperaties zou volgens Duitse media weleens een rol hierin kunnen spelen. 

Vrijdag mengde de Amerikaanse miljardair en eigenaar van X (Twitter) Elon Musk zich in de discussie. Hij deelde een tweet van een extreemrechtse account waarin wordt opgeroepen om AfD te stemmen om te voorkomen dat Duitse hulporganisaties nog langer immigranten naar Italië brengen. Musk retweette het bericht met de vraag of Duitsers zich hiervan bewust zijn. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de tweet van Musk:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger