Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock spreekt Zelensky in Kiev

Kort nieuws - 11 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock is dinsdag in Kiev ontvangen door de Oekraïense president Zelensky. Hij heeft Duitsland bedankt voor de steun in de oorlog tegen Rusland. Baerbock was samen met de Nederlandse minister Wopke Hoekstra per trein naar Oekraïne gereisd.

Baerbock bezocht naast Kiev ook Boetsja en Irpin. In Boetsja is het onderzoek naar wreedheden van de Russische strijdkrachten tegen de burgerbevolking in volle gang. De minister bezocht de plaats samen met de openbaar aanklaagster die de misdaden onderzoekt. Ze zegde de steun van de internationale gemeenschap aan het berechten van de daders toe. "We zijn het deze slachtoffers verschuldigd dat we hier niet alleen gedenken, maar dat we de daders ter verantwoording roepen", zei de politica van de Groenen. "Dat zullen we als internationale gemeenschap doen. Dat is de belofte die we hier in Boetsja kunnen en moeten doen."

Baerbock heropende de Duitse ambassade in Kiev en gaf een persconferentie met haar ambtgenoot Dmytro Koeleba. Ook sprak ze met burgemeester Klitschko van Kiev. 

De diplomatieke spanning tussen Duitsland en Oekraïne liep de afgelopen weken hoog op, nadat bondspresident Steinmeier niet welkom bleek in Kiev vanwege zijn rol in het Duitse Ruslandbeleid in de afgelopen 10 jaar. Kanselier Scholz vatte het als een belediging op voor Duitsland dat de hoogste vertegenwoordiger niet werd ontvangen.

Afgelopen donderdag hebben Steinmeier en de Oekraïense president Zelensky met elkaar getelefoneerd. Het gesprek van drie kwartier klaarde de lucht en Zelensky nodigde de hele Duitse regering uit naar Kiev. Daarop kondigde Scholz aan dat minister Baerbock als eerste kabinetslid naar Oekraïne zou gaan. Afgelopen zondag was de voorzitter van de Bondsdag Bärbel Bas in Kiev. Ook oppositieleider Merz (CDU) heeft de stad bezocht en Zelensky gesproken. Lees meer in Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger