Duitslandweb logo Duitslandweb

Tesla-fabriek Brandenburg in gebruik genomen

Kort nieuws - 22 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Onder toeziend oog van topman Elon Musk verlaten vandaag de eerste Tesla’s de nieuwe fabriek in het Brandenburgse Grünheide. Begin deze maand kreeg de Gigafactory de laatste vergunning die nodig was voor het leveren van auto's. Jaarlijks moeten er zo’n 500.000 elektrische auto's van de band gaan rollen.

Naast Musk waren kanselier Scholz (SPD), minister van Economische Zaken en Klimaat Habeck (Groenen) en de Brandenburgse premier Woidke (SPD) bij de opening aanwezig. Volgens Jörg Steinbach, de minister van Economische Zaken van de deelstaat, willen meer bedrijven zich nu in de deelstaat vestigen. 

Bij de fabriek komen zo’n 12.000 mensen te werken. Hiermee is de fabriek in één klap de op twee na grootste autofabriek van Duitsland. Elon Musk wilde de fabriek in een jaar bouwen, maar ging daarbij voorbij aan de Duitse vergunningsprocedures. Zo werd er begin 2020 begonnen met het kappen van 90 hectare bos voordat hier een vergunning voor was afgegeven. Na klachten van milieu-organisaties werd de kap tijdelijk door de rechter stilgelegd. Ook kwam de fabriek in opspraak door het enorme waterverbruik, dat net zo hoog zou zijn als dat van een stad van 40.000 mensen. De bouw heeft uiteindelijk twee jaar geduurd, voor Duitse begrippen een recordtempo. Lees meer bij RBB24 en lees ook op Duitslandweb: Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger