Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD'er in Saksen-Anhalt tot burgemeester gekozen

Kort nieuws - 3 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt is zondag voor het eerst een AfD'er tot burgemeester gekozen. Vorige week leidde de verkiezing van een AfD-politicus tot regionaal bestuurder in Thüringen - ook voor het eerst - tot veel ophef. Alle andere partijen willen juist voorkomen dat de AfD bestuurlijke invloed krijgt. 

AfD'er Hannes Loth won zondag de burgemeestersverkiezing in Raguhn-Jeßnitz, een kleine gemeente met bijna 9.000 inwoners in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Hij kreeg 51,1 procent van de stemmen en eindigde daarmee voor zijn tegenstrever, een partijloze kandidaat. De 42-jarige agrariër Loth zat sinds 2016 voor de AfD in het deelstaatparlement van Saksen-Anhalt.

In sommige dorpen of kleine stadjes levert de AfD al langer bestuurders die hun werk onbezoldigd of als bijbaan doen. Maar Loth is de eerste AfD'er die gekozen is tot zogenoemde hauptamtlicher Bürgermeister. Na de verkiezing van Robert Sesselmann tot bestuurder (Landrat) in een district in Thüringen vorige week, wordt gevreesd dat het hek van de dam is en de AfD steeds meer bestuurlijke invloed wint.

De AfD is de afgelopen jaren steeds verder geradicaliseerd, wordt inmiddels aangeduid als rechts-extremistisch en wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden. De andere Duitse politieke partijen willen daarom niet met haar samenwerken. Maar op gemeentelijk niveau wordt dat steeds moeilijker vol te houden.

Volgend jaar vinden in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Brandenburg deelstaatverkiezingen plaats. In de peilingen is de AfD daar de grootste partij. In de peilingen voor de landelijke Duitse politiek staat de AfD op de tweede plaats, voor de grootste regeringspartij SPD. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Zie ook:
"AfD'ers propageren openlijk vreemdelingenhaat, spreken zich uit tegen de democratische rechtstaat en bedienen zich van nazi-terminlogie. (...) Het blijkt dat steeds meer mensen die zelf geen rechts-extremisten zijn, een deel van die terminologie en die ideeën inmiddels normaal vinden en daarom ook geen grote rem voelen om op de AfD te stemmen."
Duitslandweb-redacteur Marja Verburg sprak op 2 juli bij geschiedenisprogramma 'OVT' op NPO Radio 1 over de AfD. Bekijk het gesprek 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger