Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Saksen-Anhalt: AfD in peilingen grootste partij

Kort nieuws - 27 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD is in de peilingen de grootste partij in Saksen-Anhalt. In de Oost-Duitse deelstaat zijn op 6 juni verkiezingen. 

De AfD heeft in de nieuwste peiling van onderzoeksbureau Insa de CDU in Saksen-Anhalt ingehaald. De AfD staat nu op 26 procent, de CDU van minister-president Reiner Haseloff op 25 procent. Derde partij in de peilingen is Die Linke met 13 procent, dan volgen de Groenen (11 procent), de SPD (10 procent) en de FDP (8 procent). De FDP zou daarmee weer in het deelstaatparlement komen, bij de vorige deelstaatverkiezingen in 2016 haalden de liberalen de kiesdrempel van 5 procent niet. 

De rechts-nationalistische AfD is omstreden en wordt in Saksen-Anhalt sinds januari in de gaten gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. De dienst verdenkt de partij in de deelstaat van rechtsextremisme omdat ze volgens een onderzoek de menselijke waardigheid aanvalt, de principes van de rechtsstaat afwijst en de democratie ondermijnt. Ook in andere deelstaten wordt de AfD in de gaten gehouden en de Verfassungsschutz wil de partij eveneens landelijk als Verdachtsfall aanmerken. Dan kan de dienst bijvoorbeeld AfD-leden afluisteren en informanten inzetten.

De AfD werd in Saksen-Anhalt in 2016 vanuit het niets de tweede partij. Inmiddels is ze dat in alle Oost-Duitse deelstaten. Omdat de andere partijen niet met de AfD willen samenwerken, maakt dat  coalitievorming in Oost-Duitsland moeilijk. Zo is de vraag of de huidige regeringscoalitie in Saksen-Anhalt genoeg stemmen krijgt om door te kunnen. Die regering wordt gevormd door CDU, Groenen en SPD - de zogenoemde Kenia-coalitie naar de kleuren van de Keniaanse vlag zwart-rood-groen. In 2016 bleek deze coalitie de enige werkbare optie. Nu de FDP weer in het parlement lijkt te worden gekozen, komt een zogenoemde Zimbabwe-coalitie van CDU, Groenen, SPD en FDP in beeld. Lees meer bij de Süddeutsche Zeitung

Reacties

Joop Koehler - 1 juni 2021 20:33

Verkiezingen Saksen-Anhalt: AfD in peilingen grootste partij.
Duitsland , maar dan normaal.
https://youtu.be/teYQ8rjc5C4

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger