Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU wint verkiezingen Saksen-Anhalt, AfD blijft tweede partij

Kort nieuws - 6 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt duidelijk gewonnen: bij eerste voorlopige uitslagen van de deelstaatverkiezingen op zondagavond staat ze op ruim 36 procent. Dat is 6 procent meer dan in 2016. De AfD verloor zo'n 2 procent en blijft met rond de 22 procent de tweede partij.

De eerste voorlopige cijfers zijn een opluchting voor de CDU, zowel voor minister-president Reiner Haseloff van Saksen-Anhalt als voor Armin Laschet, de christen-democratische kanselierskandidaat en beoogde opvolger van Angela Merkel. In de peilingen leek de strijd tussen CDU en AfD in Saksen-Anhalt een nek-aan-nek-race, bij een peiling eind mei stond de AfD zelfs bovenaan. Dat zou niet alleen voor Haseloff een dreun zijn geweest, maar ook voor de landelijke CDU in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in september.

Haseloff ziet het verkiezingsresultaat in zijn deelstaat zondag als een "duidelijk teken tegen rechts", zei hij in een eerste reactie op de publieke zender ARD. Hij is de burgers dankbaar dat ze "met grote, grote meerderheid democratisch gekozen hebben en zich ook heel duidelijk van rechts hebben gedistantieerd". Haseloff en Laschet maakten in de verkiezingscampagne de afgelopen weken duidelijk dat CDU niet zal samenwerken met de rechts-nationalistische AfD, ze benadrukten meermaals de Brandmauer (brandmuur) tussen hun partij en de Alternative für Deutschland.

Derde partij in Saksen-Anhalt is die Linke met 11 procent. De socialistische partij heeft daarmee ruim 5 procent verloren. Ook de SPD verloor en haalde volgens de eerste cijfers 8,4 procent (2016: 10,6 procent). De Groenen hebben heel licht gewonnen: rond de 6 procent van de stemmen (5,2 procent in 2016), maar vinden het resultaat desalniettemin teleurstellend. Landelijk zijn de Groenen in de peilingen de tweede partij. In Saksen-Anhalt hadden ze gehoopt op meer dan 10 procent. De FDP is met rond de 6,5 procent weer terug in het deelstaatparlement, in 2016 haalden de liberalen in de Oost-Duitse deelstaat de kiesdrempel van 5 procent niet.

Zoals het er nu naar uitziet. kan Haseloff zijn coalitie met de SPD en de Groenen voortzetten. Ook een coalitie van CDU, SPD en FDP of CDU, Groenen en FDP lijkt getalsmatig mogelijk. Met de AfD willen de andere partijen in het deelstaatparlement niet samenwerken. De AfD wordt in Saksen-Anhalt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden. Volgens onderzoek van de Verfassungsschutz wijst de AfD in de deelstaat de principes van de rechtsstaat af, ondermijnt ze de democratie en respecteert ze de menselijke waardigheid niet. Lees meer bij tagesschau.de

Meer informatie over de verkiezingen in Saksen-Anhalt, de onvrede bij veel Oost-Duitsers en de mogelijke invloed daarvan op de Bondsdagverkiezingen in september in onze podcast 'Achtung! Duitse updates':

Zie ook:
Overzicht van de regeringen en de partijen in de deelstaten

Reacties

Ad - 7 juni 2021 10:46

Maandagmorgen een puike analyse van oud-Duitsland correspondent Margriet Brandsma gehoord waarom de peilingen er volledig naast zaten. Alles is in Duitsland nog gericht op het westen en vanuit daar zijn de peilingen geformeerd zonder te weten dat in het oosten er een totaal andere beleving is hoe de politiek ervaren wordt. Ze maakt een prima vergelijking met Nederland waar Hilversum voor de media het centrum is en haar achtertuin niet verder gaat dan Amsterdam. Een les voor de peilers.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger