Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote luchtmachtoefening in Duitsland begonnen

Kort nieuws - 12 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is de grote luchtmachtoefening 'Air Defender' begonnen. Officieel is het geen NAVO-oefening, maar vrijwel alle deelnemende landen zijn NAVO-lid. Duitsland heeft de leiding over de operatie, die mogelijk tot vertragingen in het gewone Duitse vliegverkeer kan leiden.

Met de oefening willen de 25 deelnemende landen, waaronder ook de VS en Japan, nagaan hoe het verplaatsen van materieel, personeel en benzine  - deels via de Atlantische Oceaan, over duizenden kilometers - verloopt; ze oefenen het bijtanken van vliegtuigen in de lucht, het onderscheppen van vijandelijke vliegtuigen, en luchtgevechten. Ook wordt een aanval op de haven van Rostock gesimuleerd, die moet worden afgeweerd. De oefening duurt twee weken.

De planning voor 'Air Defender' startte al jaren voor het begin van de Oekraïne-oorlog en had ook zonder de Russische inval in dat land plaatsgevonden. De Duitse luchtmacht-inspecteur Ingo Gerhartz reisde 5 jaar geleden al voor de voorbereidingen naar de VS. In totaal worden meer dan 250 vliegtuigen naar Duitsland getransporteerd - dat gebeurt al sinds mei - en doen meer dan 10.000 soldaten aan de oefening mee. 

De vliegtuigen maken gebruik van het gehele Duitse luchtruim, al wordt geprobeerd de overlast zoveel mogelijk te beperken. Desalniettemin kan het tot vertragingen in het gewone Duitse luchtverkeer komen. Critici maken bezwaar tegen de kosten van de operatie, de negatieve effecten voor het klimaat en ze vragen zich af of dit door Rusland niet als een provocatie wordt opgevat. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger