Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: Geen 'Alleingänge' van Duitsland bij wapenleveranties

Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland blijft Oekraïne financieel en militair steunen. Maar dat kan alleen in samenspraak met de internationale partners, en wapens uit de eigen legervoorraden kan Duitsland niet meer leveren. Dat zei kanselier Scholz aan het begin van de avond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie na overleg met internationale regeringsleiders en de top van de EU en de NAVO.

"Het doel is het Oekraïense leger zo te versterken dat het zich tegen Russische aanvallen kan verdedigen", zei Scholz vanavond in Berlijn. De militaire hulp moet snel kunnen worden geleverd en ingezet. Het Duitse leger beschikt niet meer over grote voorraden die het aan Oekraïne kan bieden, aldus Scholz. Duitsland moet ook in staat blijven zich zelf te kunnen verdedigen tegen een Russische aanval. Daarom heeft de bondsregering samen met de Duitse wapenindustrie een lijst opgesteld met wapens die de industrie kan leveren, zei de kanselier. Duitsland betaalt het materieel dat Oekraïne uitzoekt van de lijst. Daarbij gaat het volgens Scholz om anti-tankwapens, luchtdefensiematerieel, munitie en "ook dat wat kan worden gebruikt in een artilleriegevecht".

Duitsland steunt daarnaast NAVO-landen die Oekraïne wapens uit eigen oude Sovjet-voorraden leveren. Duitsland kan dan vervanging leveren of financieel bijdragen. Datzelfde geldt voor de levering van artillerie die de VS vorige week hebben aangekondigd en van zware wapens die Nederland heeft toegezegd. Details over die steun noemde Scholz niet. 

De kanselier benadrukte dat alle militaire hulp nauw is afgestemd met de partners, in Europa en in de NAVO. "Duitse Alleingänge zouden verkeerd zijn", aldus de kanselier. Ook herhaalde hij zijn eerdere standpunt dat de NAVO niet direct in de oorlog kan ingrijpen. Hij veroordeelde de Russische militaire invasie in de Donbas die vandaag is begonnen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel.

Bekijk de persconferentie van Scholz op de site van de bondsregering

De kritiek op Scholz nam de afgelopen dagen toe, vanuit de grootste oppositiepartij CDU/CSU, maar ook vanuit de coalitiepartijen FDP en Groenen. De critici vinden zijn beleid te aarzelend. De bondsregering heeft afgelopen weekeinde veel extra geld toegezegd voor militair materieel voor Oekraïne, maar geld kan de levering van zware wapens niet vervangen, luidt de kritiek. Uit een peiling van onderzoeksinstituut Civey voor Der Spiegel blijkt dat tweederde van de ondervraagden Scholz momenteel geen sterke leider vindt. Lees meer op Duitslandweb en bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger