Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse intellectuelen in nieuwe brief voor wapenleveranties

Kort nieuws - 4 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse schrijvers en kunstenaars zorgden vorige week voor ophef toen ze in een open brief de bondsregering opriepen geen wapens meer aan Oekraïne te leveren, maar alles te doen voor een spoedige wapenstilstand. Nu pleit een tweede groep intellectuelen in een nieuwe open brief ervoor Oekraïne juist wel snel van zware wapens te voorzien.

De 57 intellectuelen rondom publicist en voormalig Groenen-politicus Ralf Fücks willen met hun open brief kanselier Scholz aanmoedigen om "het besluit van de Bondsdag voor wapenleveranties aan Oekraïne snel uit te voeren". Wie niet wil dat Oekraïne de oorlog verliest en moet toegeven aan de eisen van Rusland, moet de Oekraïense "verdedigingscapaciteit versterken en de oorlogscapaciteit van Rusland maximaal verzwakken", staat in de brief, die vandaag in Die Zeit is gepubliceerd. De ondertekenaars zien geen verschil tussen defensief en offensief wapenmaterieel, schrijven ze.

Als Poetin succes heeft, kan de volgende oorlog op NAVO-territorium plaatsvinden, staat in de brief, die onder meer is ondertekend door schrijvers Daniel Kehlmann, Eva Menasse en Maxim Biller, de voormalige beheerder van de Stasi-archieven Marianne Birthler, uitgever Mathias Döpfner, publiciste Marina Weisband en historica Hedwig Richter. Ze gaan ook in op het gevaar van een eventuele kernoorlog, voor de ondertekenaars van de brief van vorige week een reden om tegen wapenleveranties te pleiten. Maar deze tweede groep intellectuelen vindt juist dat je die dreiging met "geloofwaardige afschrikking" tegemoet moet treden. 

De brief van vorige week in tijdschrift Emma zorgde voor veel discussie. Tienduizenden mensen hebben die brief na publicatie digitaal ondetekend, maar er was ook veel kritiek. Zo reageerde muzikant en publicist Wolfgang Müller in Der Spiegel: "Je moet een diepe buiging voor het recht van de sterkste niet als vredelievend pacifisme verkopen". Ook minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) distantieerde zich van de oproep in de Emma. Uit de argumentatie van die briefschrijvers volgt volgens hem alleen maar dat Oekraïne zou moeten capituleren. "Dat vind ik niet juist." Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau

Zie ook op Duitslandweb: 
Duitsland verdeeld over wapenleveranties

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger