Duitslandweb logo Duitslandweb

Oekraïne vraagt Duitsland om nog veel meer tanks

Kort nieuws - 12 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Oekraïense leger heeft dringend veel meer westerse tanks en andere pantservoertuigen nodig, zegt de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Andrij Melnyk. Volgens hem kan Duitsland veel meer leveren dan het nu doet. 

Nu het Oekraïense tegenoffensief lijkt te zijn begonnen, wordt de roep om westerse wapens in Oekraïne luider. "Elke Leopard 2-tank is voor het beslissende offensief goud waard", aldus Melnyk. Hij was tot vorig jaar oktober de Oekraïense ambassadeur in Duitsland en nam toen ook al geen blad voor de mond om Duitsland onder druk te zetten meer wapens te leveren. 

Het Duitse leger is in staat om meer dan de huidige 18 Leopard-2 tanks te sturen, aldus Melnyk. Dat aantal kan volgens hem "worden verdrievoudigd zonder dat het defensievermogen van Duitsland in gevaar komt". De Bundeswehr heeft meer dan 300 tanks van het type Leopard-2. Ook wil Oekraïne 60 extra Marder-gevechtsvoertuigen van Duitsland.

Oekraïne wacht volgens Melnyk bovendien "op de strategische beslissing van Duitsland om actief deel te nemen aan de gevechtsvliegtuigen-coalitie, om de training van Oekraïense piloten voor Eurofighters onmiddellijk mogelijk te maken en een deel van de meer dan 130 vliegtuigen te leveren".

Meerdere landen hebben inmiddels toegezegd Oekraïne met gevechtsvliegtuigen te willen ondersteunen, maar Duitsland is daar terughoudend in. Waar in de discussie om de tanks alle ogen op Duitsland waren gericht, omdat de tanks daar worden geproduceerd, speelt Duitsland bij de gevechtsvliegtuigen een bijrol omdat het land niet over F-16's beschikt. De Eurofighter die Duitsland gebruikt, zou minder geschikt zijn. 

Duitse defensie-specialisten van regeringspartij FDP en oppositiepartij CDU ondersteunen de Oekraïense oproep om meer tanks en pantservoertuigen te leveren. Het Duitse ministerie van Defensie wilde nog niet reageren. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger