Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister wil geen Duits-Poolse grenscontroles

Kort nieuws - 31 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) wil geen vaste controles aan de Duitse-Poolse grens. Daar hebben regionale en lokale Duitse bestuurders om gevraagd, die zich zorgen maken om het toenemende aantal illegale migranten. Wel heeft Faeser meer politiemensen toegezegd.

Burgemeesters en andere bestuurders aan de Duits-Poolse grens zien steeds meer illegale migranten de grens over komen. In april heeft de Duitse politie bijna 1000 mensen opgepakt, in februari waren dat het nog 200, aldus de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg. Hij noemt de situatie dramatisch, in Brandenburg zijn er volgens hem niet meer voldoende fatsoenlijke opvangplekken voor deze mensen. 

Regionale en lokale bestuurders zouden het liefst de grenscontroles weer invoeren, die ruim 15 jaar geleden werden afgeschaft. Maar minister Faeser wil daar niet aan. Zoveel mensen gaan dagelijks voor werk of andere zaken de Pools-Duitse grens over, grenscontroles zouden dat verkeer ernstig ontregelen, zegt zij. 

De Duitse minister zet wel honderden extra politiemensen in, beloofde ze dinsdag tijdens een bezoek aan het Centrum van de Duits-Poolse politie- en douanesamenwerking, in het Poolse Swiecko, vlakbij het Duitse Frankfurt an der Oder. In Tsjechië is het volgens Faeser gelukt om met extra politiemensen en intensievere Schleierfahndung (steekproefsgewijze grenscontroles) illegale migratie tegen te gaan, zei ze. Daar waren geen vaste grenscontroles voor nodig. Lees meer bij Tagesschau en RBB24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger