Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Özdemir: Steun voor Erdogan niet onschuldig

Kort nieuws - 30 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland klonken zondag gemengde reacties op de herverkiezing van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Aanhangers van Erdogan reden in onder meer Berlijn, Hamburg en Duisburg in luidruchtige autostoeten door de stad. 

Bondspresident Steinmeier en kanselier Scholz feliciteerden Erdogan met zijn overwinning, benoemden de intensieve betrekkingen tussen beide landen en spraken de wens uit de samenwerking voort te zetten.

Minder diplomatiek uitte zich minister Cem Özdemir (Groenen), zelf van Turkse komaf. Özdemir wees op de populariteit van Erdogan onder Turken in Duitsland. "De autostoeten zijn geen vieringen van onschuldige aanhangers van een ietwat autoritaire politicus", schreef Özdemir op Twitter. "Ze zijn een niet te missen afwijzing van onze pluralistische democratie." Volgens Özdemir moeten veel mensen in Turkije door armoede en onvrijheid de gevolgen dragen. "Zij zijn terecht woedend."

Een woordvoerder van oppositiepartij CDU sprak de hoop uit dat Erdogan zijn anti-westerse koers zou loslaten en zou inzien dat de economische problemen van zijn land alleen met Duitsland en de EU samen kunnen worden opgelost. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger