Duitslandweb logo Duitslandweb

Teleurgestelde reacties na vluchtelingentop in Berlijn

Kort nieuws - 11 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op de uitkomst van het overleg over de vluchtelingenopvang tussen de deelstaten en de overheid woensdag in Berlijn zijn veel teleurgestelde reacties gekomen. Gemeenten krijgen een miljard euro extra voor de opvang van vluchtelingen in Duitsland, maar dat is volgens hen niet voldoende om alle problemen aan te pakken. 

De federale regering beloofde de deelstaten een miljard euro extra voor de opvang van vluchtelingen. Dit bedrag komt op de 2,7 miljard euro, die al voor dit jaar was gereserveerd. De deelstaten wilden een financieel model op basis van het aantal vluchtelingen dat ze opvangen, maar dat kregen ze er niet door in Berlijn. Deelstaten en gemeenten moeten het vooralsnog doen met een vast bedrag, ongeacht het aantal vluchtelingen.  

Gerd Landsberg, voorzitter van de bond van steden en gemeenten, vindt de uitkomst van de top teleurstellend. Die is volgens hem te algemeen en te veel gericht op de korte termijn. Het ontbreekt wat hem betreft aan een duidelijke strategie voor de opvang van vluchtelingen in Duitsland. Punten waarop de deelstaten graag duidelijk beleid willen, zoals het beperken van de instroom van vluchtelingen en het repatriëren van mensen zonder verblijfsvergunning, werden tijdens de top niet concreet en blijven op de agenda staan, schrijft Tagesschau. 

Op de vorige vluchtelingentop in februari bleek al dat er een gebrek is aan locaties om vluchtelingen te huisvesten. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) is wel tevreden over de uitkomsten van de top woensdag, waaruit volgens haar blijkt dat "alle politieke bestuurslagen hun grote humanitäre verantwoordelijkheid nemen". Lees meer bij Tagesschau en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger