Duitslandweb logo Duitslandweb

Teleurgestelde reacties na vluchtelingentop in Berlijn

Kort nieuws - 11 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op de uitkomst van het overleg over de vluchtelingenopvang tussen de deelstaten en de overheid woensdag in Berlijn zijn veel teleurgestelde reacties gekomen. Gemeenten krijgen een miljard euro extra voor de opvang van vluchtelingen in Duitsland, maar dat is volgens hen niet voldoende om alle problemen aan te pakken. 

De federale regering beloofde de deelstaten een miljard euro extra voor de opvang van vluchtelingen. Dit bedrag komt op de 2,7 miljard euro, die al voor dit jaar was gereserveerd. De deelstaten wilden een financieel model op basis van het aantal vluchtelingen dat ze opvangen, maar dat kregen ze er niet door in Berlijn. Deelstaten en gemeenten moeten het vooralsnog doen met een vast bedrag, ongeacht het aantal vluchtelingen.  

Gerd Landsberg, voorzitter van de bond van steden en gemeenten, vindt de uitkomst van de top teleurstellend. Die is volgens hem te algemeen en te veel gericht op de korte termijn. Het ontbreekt wat hem betreft aan een duidelijke strategie voor de opvang van vluchtelingen in Duitsland. Punten waarop de deelstaten graag duidelijk beleid willen, zoals het beperken van de instroom van vluchtelingen en het repatriëren van mensen zonder verblijfsvergunning, werden tijdens de top niet concreet en blijven op de agenda staan, schrijft Tagesschau. 

Op de vorige vluchtelingentop in februari bleek al dat er een gebrek is aan locaties om vluchtelingen te huisvesten. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) is wel tevreden over de uitkomsten van de top woensdag, waaruit volgens haar blijkt dat "alle politieke bestuurslagen hun grote humanitäre verantwoordelijkheid nemen". Lees meer bij Tagesschau en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger