Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits topoverleg over huisvesten vluchtelingen

Kort nieuws - 16 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op uitnodiging van minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) komen vandaag vertegenwoordigers van de landelijke overheid, de deelstaten en de gemeenten samen voor een vluchtelingentop in Berlijn.

Het overleg gaat vooral over het onderbrengen van vluchtelingen in Duitsland. Concreet wordt gekeken naar beschikbare panden, woningen en percelen waar bijvoorbeeld containerwoningen kunnen worden neergezet, zei Faeser donderdagochtend bij de ARD. De verdeling van opvangplekken moet beter, sommige deelstaten en gemeenten kunnen niet meer plaatsen aanbieden, andere wel. Het beraad moet overzicht opleveren . 

Faeser temperde de verwachtingen voor meer financiële tegemoetkomingen vanuit de federale overheid. In 2022 ging 3,5 miljard euro van de staat naar de deelstaten en gemeenten voor de vluchtelingenopvang. Voor dit jaar is 2,75 miljard euro afgesproken, aldus de minister. Over eventueel meer geld gaat bondskanselier Scholz rond Pasen pas weer in gesprek met de deelstaten. 

Volgens Gerd Landsberg, voorzitter van de bond van steden en gemeenten, is de financiële tegemoetkoming van de overheid niet voldoende. Ook moet de overheid veel meer onroerend goed beschikbaar stellen waar vluchtelingen direct in kunnen worden gehuisvest. Landsberg wil  bovendien een " echt maatregelenpakket" voor als er nog veel meer vluchtelingen uit Oekraïne en tegelijk uit Syrië en Afghanistan naar Duitsland komen. Lees meer bij Tagesschau en Spiegel Online

Sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022 zijn 1.062.000 Oekraïense vluchtelingen Duitsland binnengekomen. Of zij allemaal nog in het land zijn, of inmiddels doorgereisd, is niet duidelijk. Volgens de EU-richtlijn hoeven zij geen asielaanvraag te doen.

Het aantal asielaanvragen in Duitsland steeg vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (Bamf). In 2022 deden 244.000 mensen een asielaanvraag (van wie 217.000 voor het eerst). In 2021 waren dat er 191.000. Lees meer bij FAZ

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger